Affärsresenären_logga_2017_svart

le nom

Det är sista helgen i oktober och under dagen har Stockholmsvädret påmint en om att det blir en vinter i år också. Strax före klockan nio på lördagskvällen stiger vi – från den pockande kylan – in genom dörren till värmande Le nom. Interiören är en blandning av mjuk sammet, hårt kakel, My Little Pony-pasteller och marmor – kombinationer som gör att man börjar ifrågasätta sitt eget val av inredning.

Det var för drygt ett år sedan som den franskinspirerade krogen Deville stängde och förvandlades till nuvarande Le nom. Dock ska man inte låta sig luras av namnet och tro att även detta är ett franskt kök. Nej, här består menyn till största del av svenska, och gärna närproducerade, råvaror – med gästspel av exempelvis ostron från Normandie och torsk från Island.
Som på många andra restauranger idag är menyn uppdelad i tre sektioner; grönt, hav, kött och avslutningsvis en dessertmeny. Alla rätter är mellanrätter och av vår trevliga servitör rekommenderas vi beställa två till tre rätter var. Med desserten i åtanke beställer vi två rätter.
Redan när vi får in bröd och smör börjar en liten show av smaker spela i munnen. Mitt sällskap påpekar att smöret smakar juligt. Efter en kort stund kommer vi fram till att det måste vara brynt och att det påminner om den karamelliga smaken som finns i knäck.
Den första rätten vi får in är bakad butternutpumpa med getost, torkad kapris och salvia. Den ganska snälla och söta smaken av den bakade pumpan kombineras med ännu en variant på pumpa – en tunt hyvlad, gissningsvis, syrad sådan. Det söta och syrliga fungerar perfekt ihop med den kraftiga getosten och salta kaprisen.
Den där smakshowen riktigt exploderar och överrumplar en efter ett par tuggor av den andra rätten; enrisrökta jordärtskockor med inlagd steklök, ostronblad, alger och rökt majonnäs. Efter en snabb googling lärde vi oss att ostronblad är en ört och strandväxt som tar tydlig smak av platsen den växer på, alltså vid havet. Rätten som inte innehåller ett spår av fisk smakar precis som det kan lukta vid fiskebodar – hav, tjära och rökt fisk.
Fortfarande förbryllade av den andra rätten avrundar vi med en dessert på syltad meyercitron med lakrits, lemoncurd, timjansorbet och atsinakrasse. Den är fräsch, lagom söt och smakar som den låter. Ett tryggt val efter den tidigare nämnda berg-och-dalbanan av smaker.

Prisklass: Mellan
Kök: Säsongsbaserade råvaror
Vegetariskt: En egen kategori på menyn
Adress: Roslagsgatan 6, 113 55 Stockholm
Telefon: 08–10 01 53
Hemsida: lenom.se

Nyhetsarkiv

Länkar

-

Senaste nyheter