Affärsresenären_logga_2017_svart

Museer

Bevarade konstnärsateljéer, blommande skulpturparker och ljudet av vågskvalp. I myllret av museer tipsar vi om några platser som bjuder på mer än bara tavlor.

loading...

Nordiska Akvarellmuseet, Skärhamn
Sedan invigningen sommaren 2000 har här visats konst av bland andra Salvador Dalí, Louise Bourgeois, Anders Zorn och Lars Lerin. Museet – beläget på vattnet på skärgårdsön Tjörn, norr om Göteborg – är ritat av de danska arkitekterna Niels Bruun och Henrik Corfitsen.

Carl Eldhs Ateljémuseum, Stockholm
Mellan 1918 och 1919 lät konstnären Carl Eldh (1873-1954) bygga sin ateljé i Bellevueparken, med utsikt över Brunnsviken i Stockholm. Efter hans död omvandlades ateljén och den tillhörande trädgården till museum. Alla verktyg och personliga tillhörigheter är intakta sedan Eldhs tid.

Ny Carlsberg Glyptotek, Köpenhamn
Vid förra sekelskiftet grundade bryggarmagnaten tillika konstsamlaren Carl Jacobsen konstmuseet Glyptoteket. Det drivs av den danska staten och inrymmer såväl skulpturer från antika Grekland och Egypten som franska impressionister och målningar från danskt 1800-tal.

Millesgården, Lidingö
Denna gård var konstnären och skulptören Carl Milles bostad och ateljé fram till 1931. Utöver konstnärshemmet består platsen idag bland annat av en skulpturpark, trädgård och konsthall. Besökarna kan kombinera en tur genom utställningarna med en lunch i restaurangen. 

Nyhetsarkiv

Länkar

-

Senaste nyheter