Affärsresenären_logga_2017_svart

Shanghai

Supersnabba tåg, promenadstråk längs floden och drinkar i en skyskrapa. Det är några saker som inte bör missas under ett besök i Shanghai.

loading...

Finanscentrumet Shanghai, beläget på Kinas östkust, är en av landets största och mest attraktiva städer. Bäst tid för ett besök är under vår och höst, då temperaturen ligger på runt 20 grader och det ofta är soligt. Vill man få en inblick i hur snabbt staden har utvecklats tar man magnettåget från flygplatsen till finansdistriktet Pudong, en resa på 31 kilometer som det tar åtta minuter att avverka – med en snittfart på 430 kilometer i timmen. ”Shanghai gjorde på 15 år vad det tog London 150 år att genomföra”, sade Shanghaifödde Wu Zhiqiang, professor i stadsplanering och vice president vid Tongji University, i samband med invigningen av världsutställningen i Shanghai 2010. Han anspelade då på tunnelbanan i staden som påbörjades 1995 och som 2010 mätte 42 mil.

Promenadstråk, shopping och museer
Shanghai kallas ibland för ”Österns Paris” och deras majestätiska strandgata Bund – med gamla, traditionella byggnader längs floden Huangpu – är stadens motsvarighet till boulevarden Champs-Élysées i den franska huvudstaden. Mycket av den äldre charmen i Shanghai återfinns i det område som kallas French Concession, ett populärt tillhåll för utlänningar bosatta i staden. Här finns shoppinggatorna Huaihai Road och Maoming Road med många trendiga butiker. Ett annat utflyktsmål är Folkets torg som före bildandet av Folkrepubliken Kina 1949 var en kapplöpningsbana. Torgets centralpunkt var Park Hotel, som byggdes 1934 i anslutning till kapplöpningsbanan och skapades av samma herrar som ritade Louvren i Paris. Idag är området en oas där man hittar några av Shanghais bättre museer, exempelvis Shanghaimuseet. 

Bo anrikt
I hjärtat av Shanghais French Concession ligger femstjärniga Jin Jiang Hotel från 1951, byggt i europeisk arkitektur och med påkostade rum. Här undertecknade den förre amerikanske presidenten Richard Nixon och den kinesiske premiärministern Zhou Enlai 1972 den så kallade Shanghaikommunikén – ett dokument som bidrog till att de diplomatiska relationerna återupptogs mellan de båda länderna. Astor House Hotel är ett annat lyxhotell – beläget vid Huangpufloden vid den norra ändan av Bund – med anor från 1846. Hotellet serverar både kinesiska och europeiska rätter och ligger en kvarts gångväg från det stora shoppingområdet Nanjing Road och 40 minuters bilresa från Pudongs flygplats. 

Krog- och nattliv
Det finns ett enormt utbud av olika kök i denna megastad, och priserna är sällan avskräckande – om man inte beställer in hajfenssoppa av bästa kvalitet eller abalone (havsöron). Eftersom få restauranger, bortsett hotellkrogarna, har menyer på engelska kan beställningen dock resultera i en överraskning. För en sängfösare rekommenderas Grand Hyatts hotellbar Cloud 9 – belägen på 88:e våningen högst upp i Jin Mao Tower – med en bedövande utsikt över Shanghai. 

Missa inte…
Man kan inte åka till Shanghai utan att besöka en av världens största shoppinggator – Nanjing Road East som går från People’s Square till Bund. Här ligger de exklusiva märkesnamnen tätt: Armani, Gucci och alla de andra. 

Text: Harald Möllerström

Nyhetsarkiv

Länkar

-

Senaste nyheter