Affärsresenären_logga_2017_svart

Unik arkitektur

Ananasformade 1700-talshus, futuristiska vinbyggnader och bergsinsprängda kyrkor. Vi listar några av Europas mest originella byggnadsverk.

loading...

Bosco Verticale 
Milano, Italien 

”Vertikal skog” är namnet på två bostadshus i Porta Nuova-distriktet inte långt från tågstationen Garibaldi. De 111 respektive 76 meter höga byggnaderna invigdes hösten 2014 och terrasserna inrymmer över 900 träd. Bakom designen står Boeri Studio som tog hjälp av hortonomer och botaniker. 

Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche
Berlin, Tyskland

Kyrkan uppfördes på 1890-talet och var då en av stadens högsta byggnader. Under andra världskriget förvandlades den till en ruin efter en bombräd, men knappt tio år senare påbörjades en ombyggnation. Den nya kyrkan, ritad av Egon Eierman, stod klar 1961 och inbegriper moderna inslag av betong, stål och blått glas. 

Bodegas Ysios 
Rioja, Spanien 

Santiago Calatrava är den neofuturistiska arkitekten bakom denna extravaganta vinbyggnad i Spanien. I Sverige är han mer känd för att ha ritat Turning Torso i Malmö. Väggarnas cederlameller påminner om vintunnor och det vågformade taket är gjort i aluminium för en solreflekterande effekt.

Värmekraftverket Spittelau
Wien, Österrike 

Den österrikiske bildkonstnären Friedensreich Hundertwasser (1928–2000) började ägna sig åt arkitektur sent i livet, men har blivit internationellt uppmärksammad för sina färgstarka byggnadsverk i oregelbundna former. I slutet på 80-talet ritade han om exteriören på detta värmekraftverk i Wien. 

Tempelplatsens kyrka
Helsingfors, Finland 

1961 vann bröderna Timo och Tuomo Suomalainen arkitekttävlingen för en kyrka på Tempelberget i stadsdelen Främre Tölö. Kyrkan – som är insprängd i berget och släpper in solljus genom takfönstren – invigdes 1969. Tack vare den goda akustiken används byggnaden ofta som konsertlokal. 

Dunmore Pineapple
Stirlingshire, Skottland

Denna byggnad i Dunmore Park har underhållit besökare sedan den blev till på 1770-talet. Orsaken till den udda kupolen är att byggnaden, när det begav sig, innehöll ett växthus som bland annat användes för att odla ananaser. Vem som står bakom designen är inte klarlagt. 

Hallgrímskirkja 
Reykjavik, Island
 
Arkitekten Guðjón Samúelsson ritade denna kyrka – döpt efter den isländske prästen och psalmdiktaren Hallgrímur Pétursson – 1937. Bygget inleddes 1948 och kom att pågå i 38 år. Idag är kyrkan en av stadens mest kända och en av landets allra högsta byggnader.  

Tančící dům 
Prag, Tjeckien

”Det dansande huset” kallas denna byggnad som ska påminna om ett dansande par. Den ritades av den postmodernistiske arkitekten Vlado Milunić och stod klar 1996. Utformningen sticker ut starkt bland huvudstadens övriga byggnader som präglas av nybarock, nygotik och jugend. 

Inntel Hotels Amsterdam Zaandam
Amsterdam, Nederländerna 

Detta fyrstjärniga hotell, invigt 2010 av byrån WAM Architecten, har en fasad av staplade småhus som är typiska för Zaan-regionen. Även den gröna färgskalan är förknippad med distriktet och tanken med konceptet är, enligt hotellet, att skapa något trendigt av traditionen. 

Le Palais idéal
Hauterives, Frankrike
 
Bakom detta monument står den franska brevbäraren Ferdinand Cheval (1836–1924). Han kom att viga 33 år av sitt liv till att skapa sitt ”idealpalats” och ytterligare åtta år till att på Hauterives kyrkogård bygga sitt eget gravtempel som han döpte till ”Tystnadens och den eviga vilans grav”. 

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter