Lagom jobbigt

Julbord är egentligen ganska osvenskt. Konceptet matfrosseri är väl så långt ifrån lagom man kan komma. Kanske är det därför vi gör det så sällan. Och när väl de ovanligt utsvävande juldagarna – fyllda med stora mängder godsaker, umgänge och lättja – är över, skyndar vi oss in i måttfullheten igen. Ivrigt påhejade av hälsovurmen i tidningar och sociala medier reducerar vi genast mängden mat på tallrikarna och känner oss åter civiliserade. 

Men denna dygd, måttfullheten, tycks inte på samma naturliga sätt följa med oss in på arbetsplatsen. Där verkar en annan lag gälla: jobba dig in i väggen, krascha och så upp igen. Det är den lyckade prestationsmänniskan i sitt esse: någon som inte räds lite övertid. Någon som minsann har mobilen redo dygnet runt, som ständigt hänger med i nyhetsflödet, som inte slappar till och tar långlunch eller – Gud förbjude – en vilopaus. 

I det här numret av Affärsresenären spinner vi vidare på den mediala hälsotrenden, men fokuserar på måendet som inte syns på utsidan. Vi låter dig testa hur nära utmattning du är (sid. 81), pratar med en stressforskare som slår ett slag för daglig kontemplation (sid. 82) och berättar om hur uråldrig meditation kan utövas i en busskur (sid. 90). Om vi efter ledigheten nu insisterar på att återgå till den svenska lagomheten bör vi kanske låta den prägla våra agendor minst lika mycket som våra tallrikar. 

- Louise Fauvelle, tf. Chefredaktör