Affärsresenären_logga_2017_svart

Fuckups att tala om

Det var på en konferens i Kalifornien som Ebba Hallin gick på sin första Fuckup Night. Efteråt tog hon det internationella konceptet till Stockholm med målet att inspirera fler till att våga misslyckas. 

Året var 2013 när Ebba Hallin, som vid tidpunkten jobbade på Kinneviks ideella organisation Reach for Change, var på en konferens om socialt entreprenörskap i San Francisco. När hon bläddrade igenom den tjocka programkatalogen hajade hon till på rubriken ”Fuckup session”. Nyfiken gick hon dit. Eventet gick ut på att tre entreprenörer berättade för publiken om sina karriärers största felsteg – sina fuckups. 
– Det var en så härlig stämning i rummet. Man kan tänka sig att om någon står och talar om sina misslyckanden så finns en risk att denne blir hånad eller att det blir lite spänt. Men det var hög igenkänningsfaktor och många skratt. Efteråt var jag fylld av energi, säger Ebba Hallin.

Fuckup Nights är ett internationellt eventkoncept med syftet att ta bort stigmat kring misslyckanden. Den lokala arrangören bjuder in framgångsrika företagsledare eller entreprenörer som under kvällen får några minuter på sig att berätta sina bästa ”failure stories”. Tanken är att de ska inspirera personerna i publiken att våga testa sina drömmar och idéer. När Ebba gick på sitt första Fuckupevent i San Francisco för ungefär tre år sedan hade konceptet ganska nyligen startat i Mexiko och höll på att internationaliseras. Triggad av upplevelsen tog Ebba kontakt med de två grundarna Leti Gasca och Yannick Kwik. De uppmuntrade henne att ta Fuckup Nights till Stockholm och Sverige. Hon bestämde sig för att testa. Tillsammans med medarrangören Julia Frankenius fixade hon lokal, sponsorer och raggade namnkunniga talare. 
– Före vårt första event i februari 2014 var vi rädda att ingen skulle komma. Men det blev fullt hus och intresset har hållit i sig. Jag tror att många gillar konceptet eftersom det är något nytt. Vi är så vana vid att bara lyssna på framgångssagorna. 
Att bara få höra om de lyckliga sluten kan till slut bli avskräckande för att de känns ouppnåeliga, tror Ebba. Många av oss går och bär på bra idéer men om rädslan för att misslyckas finns där kanske de aldrig blir verklighet. Fuckup Nights fungerar som ett forum där misslyckanden visas upp som en naturlig del av alla entreprenöriella resor. 
– Går något åt helvete så drar du lärdomar av det, säger Ebba.

Sedan Sverigepremiären 2014 har de haft talare som tidningsmakerskan Amelia Adamo, modedesignern Per Holknekt, klädsajten Nellys grundare Jarno Vanhatapio och entreprenörerna Johan Staël von Holstein och Hjalmar Winbladh. Ebba berättar att de flesta tillfrågade har sett det som en kul grej, snarare än något pinsamt. 
– Generellt har vi märkt att det finns en väldigt positiv attityd gentemot att dela med sig av sina misstag. Men vi har anat att kvinnliga entreprenörer och företagsledare är lite mer försiktiga när det gäller att tacka ja, medan män är mer ”klart jag kommer!”. Det är svårt att säga vad det beror på, men kanske hänger det ihop med duktig flicka-grejen och att män är och tillåts vara mer riskbenägna.
Ofta blir det mycket skratt under talen eftersom det i många fall handlar om naivitet i början av ens karriär. Ett exempel är när Jarno Vanhatapio berättade om starten av Nelly.com. Han fick då chansen att skicka med en trosa med tidningen Veckorevyn men hade varken pengar eller en idé om hur han skulle få tag i så många trosor. 
– Så han åkte på en galen resa till Indien för att hitta en billig producent. Det slutade dock med att han förlorade 200 000 kronor av sin mammas sparpengar och fick ett sårat ego. Men han lärde sig massor. 

I början på 2016 blev Ebba kontaktad av den digitala entreprenören Nils von Heijne som undrade om hon ville skriva en bok ihop med honom, inspirerad av Fuckup Night-konceptet. I höstas kom den ut. I Fuckups och Businessblunders – felsteg som framgångsrecept har de intervjuat tolv entreprenörer, bland andra Jacob de Geer, medgrundare till kortbetalningsföretaget iZettle, Anna Omstedt, medgrundar till receptsajten Tasteline och Arash ”Ash” Pournouri, manager åt dj:n Avicii. De har alla fått berätta om sina misstag och vad de har lärt sig av dem. Tanken med boken är att nå en större målgrupp än den som kan komma på eventen i Stockholm.
– Vi lever i en värld där vi hela tiden strävar efter perfektion, både i jobbet och privat. Det är en stress för många att vid motgångar inte ha någon att dela lasten med. Genom att låta framgångsrika personer berätta om de hinder som har hopat sig för dem så hoppas jag att fler vågar satsa på sin dröm. Det behöver inte handla om att förverkliga en affärsidé, det kan vara att våga söka det där jobbet man vill ha, trots att man inte uppfyller alla kraven på listan.

De som förekommer i er bok och de som talar på Fuckup Nights är ju trots allt personer som har lyckats. Bidrar inte det till föreställningen om att det i slutändan är framgång som räknas? 
– Just nu kanske de här personerna är framgångsrika, men vem vet var de är om fem år? Misstag har varit en del av deras väg framåt, men folk har toppar och dalar hela tiden. Vi vill visa upp en mer mänsklig version av framgång för att få folk att förstå att det sällan handlar om en ”overnight success”. 
Även om det fortfarande är något av ett tabu att prata om sina tabbar, kanske i synnerhet på jobbet, tror Ebba att det går åt rätt håll. Hon upplever att det blir allt vanligare med företagsledare som vill skapa en tillåtande kultur där det finns utrymme för de anställda att testa saker för att lära sig. 
– Denna sorts acceptans främjar kreativiteten vilket gynnar företaget och samhället i slutändan, oavsett vilket resultat det leder till kortsiktigt. Det är också ofta naivitet – personer som inte på förhand ser hindren hopa sig – som är den bästa katalysatorn för nya idéer.
Sedan Ebbas första Fuckup Night har hon och Julia Frankenius på sin fritid hållit i nära 30 stycken events. Men vid årsskiftet räckte de över stafettpinnen till två tjejer på karriärssajten Shortcut. De kommer att driva konceptet vidare i Stockholm och deras första event är planerat den 9 februari. Ebba jobbar idag med att ta fram nya produktkoncept på godisföretaget Candyking – dit hon rekryterades av vd:n Dani Evanoff – en av hennes talare på Fuckup Nights. Är det något Ebba har lärt sig under sitt arbete med eventen och boken så är det att ingenting är omöjligt.
– Alla gör misstag – det är en del av resan mot ett mål. Det som utmärker dem som lyckas är att de inte gräver ner sig längs vägen. 

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter

Foto: Johanna Henriksson

Ebba hallin

Ålder: 28 år.
Bor: Stockholm.
Bakgrund: Initiativtagare till Fuckup Nights Stockholm och medförfattare till boken Fuckups och Businessblunders – felsteg som framgångsrecept.
Jobbar som: Affärs- och konceptutvecklare på godisföretaget Candyking. 
Ebbas råd till den som är rädd för att misslyckas: Glöm inte bort ditt 90-åriga jag; vore det inte häftigt att minnas det du drömmer om att göra? Och skulle du misslyckas så lär du dig något.

Om Fuckup Nights
Konceptet startade i Mexico 2012 och finns idag, tack vare ideella arrangörer, i över 150 städer världen över. Sedan februari 2014 arrangeras Fuckup Nights i Stockholm. Eventen är gratis och alla är välkomna men riktar sig framförallt till unga start up-företagare, studenter och andra som vill ha en knuff framåt.

Kommande Fuckup Nights
Madrid, Spanien: 3 februari
Stockholm, Sverige: 9 februari
Köpenhamn, Danmark: 9 februari
Antwerpen, Belgien: 9 februari
San José, Costa Rica: 9 februari
Neuquén, Argentina: 16 februari
Jena, Tyskland: 16 februari

Text: Louise Fauvelle