Affärsresenären_logga_2017_svart

Teknikprylar allt viktigare på resan – och mobilen viktigaste prylen

För många är teknikprylar viktigt att ta med när de ska ut och resa - och de har blivit allt viktigare med åren. I dag säger bara 3 procent av svenskarna att de reser utan teknikprylar – jämfört med 12 procent år 2011*. Det visar Tickets Sifo-undersökning, med 1005 respondenter och ett riksrepresentativt urval.
Nio av tio svenskar uppger att de inte vill resa utan mobilen (87 procent), därefter kommer kameran (38 procent) och hörlurar (30 procent). I Tickets Novus-undersökning 2011 var ordningen den omvända. 68 procent ville ha med kameran och 60 procent mobilen.

– Mobilerna har ritat om teknikkartan på resan. Att de numera även används till att fotografera, filma, surfa och lyssna på musik har gjort kamera, dator och musikspelare överflödiga för många, säger Karin Starkman Ahlstedt, PR- och kommunikationsansvarig på Ticket.
Kvinnor uppger i högre grad än män att de inte vill resa utan mobiltelefon, 91 procent jämfört med 84 procent. De unga är den åldersgrupp som är allra mest ovilliga att lämna mobilen hemma, 93 procent.
Samma gäller hörlurarna: 6 av 10 av de unga vill ha med dem på resan.
Surfplattor har blivit allt mer populära, inte minst hos barnfamiljer. 2011 tyckte bara 2 procent av svenskarna att det var viktigt att ha med en surfplatta på resan, nu är motsvarande siffra 21 procent.
- För många barnfamiljer har surfplattan blivit en viktig ingrediens på resan. Efter en lång dag på stranden eller utflykten tycker många att det kan det vara skönt för barnen att slappa och till exempel titta på film eller surfa, säger Karin Starkman Ahlstedt.
Datorn och videokameran har tvärt emot blivit mindre populära. 7 procent vill ha med datorn nu, jämfört med 12 procent 2011. 2 procent vill ha med en videokamera, medan 9 procent tyckte det var viktigt 2011.

TOPPLISTA: viktigaste teknikprylarna på resan

1. Mobiltelefon, 87 procent
2. Kamera, 38 procent
3. Hörlurar, 30 procent
4. Surfplatta/läsplatta/ipad, 21 procent
5. Powerbank, 8 procent
6. Dator, 7 procent
7. Bärbar högtalare, 4 procent
8. Videokamera, 2 procent
9. Aktivitetsarmband, 2 procent
10. Bärbar spelkonsol, 1 procent
11. Actionkamera (t ex gopro), 1 procent
Annat, 2 procent
Jag tar inte med mig några teknikprylar, 3 procent
Tveksam, vet ej, 3 procent

*Fotnot: Tickets Novus-undersökning våren 2011

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter