Affärsresenären_logga_2017_svart

Världens 20 säkraste flygbolag - se hela listan här

Airline Ratings årliga ranking omfattar 425 flygbolag från hela världen, varav 148 bolag fick sju stjärnor som är det högsta betyget när det gäller säkerheten. Bland de sjustjärniga bolagen finns bland annat både SAS och Finnair.

Årets lista toppas av det australiska bolaget Qantas, som inte har haft några dödsoffer under hela eran med jetflygplan. “En extraordinär bakgrund”, skriver Airlineratings.com på sin sajt. Två stora bolag som detta år halkar ner från topp 20 är American Airlines och Emirates.

Bedömning grundas på om bolaget haft några haverier med dödlig utgång de senaste tio åren samt om de uppnått den så IATA:s så kallade IOSA-certifiering som är en omfattande undersökning av säkerhetsdokumentationen hos flygbolagen. Airline Ratings bedömning tar även hänsyn till om de finns på EU:s svarta lista eller om plan i bolagens flotta har stoppats från att flyga av oro för säkerheten. De bedömer också bolagens vilja att uppdatera sina plan med de den senaste teknologin för att förbättra säkerheten. 

Airline Ratings har också sammanställt en särskild lista över de tio säkraste lågkostnadsflygbolagen. Här finns inte Norwegian med, vilket beror på att det norska bolaget inte har någon IOSA-certifiering.

Säkraste flygbolagen
1. Qantas
2. Air New Zealand
3. Alaska Airlines
4. All Nippon Airways
5. British Airways
6. Cathay Pacific
7. Delta Air Lines
8. Etihad Airways
9. EVA Air
10. Finnair
11. Hawaiian Airlines
12. Japan Airlines
13. KLM
14. Lufthansa
15. Scandinavian
16. Singapore Airlines
17. Swiss
18. United Airlines
19. Virgin Atlantic
20. Virgin Australia

Säkraste lågkostnadsflygbolagen
1. Aer Lingus
2. Flybe
3. HK Express
4. Jetblue
5. Jetstar Australia
6. Jetstar Asia
7. Thomas Cook
8. Virgin America
9. Vueling
10. Westjet
Källa. Airline Ratings

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter