Affärsresenären_logga_2017_svart

Gastronomi

Råvaror från närområdet, småskalighet och omgivande landsbygd. Vi tipsar om några av Sveriges gastronomiska högborgar bortom storstäderna. 

Daniel Berlin Krog i Skåne Tranås
Diligensvägen 21, Tomelilla
Krögaren Daniel Berlins krog har 14 platser, en stjärna i Michelinguiden och ligger på skånska Österlen. Det enda gästerna vet på förhand är att köket inspireras av omgivningen och att avsmakningsmenyerna ”tolkar tiden och platsen just nu”. 

Hotell Borgholm
Trädgårdsgatan 15-19, Borgholm
När kocken Karin Fransson tog över Borgholms stadshotell 1972 bytte det namn till Hotell Borgholm. Sedan dess har hon utvecklat restaurangen till Ölands gastronomiska Mecka. Menyerna präglas av öländska smaker blandat med internationella influenser.

Fäviken Magasinet
Fäviken 216, Järpen
Bakom denna tvåstjärniga och internationellt hyllade krog utanför Åre i Jämtland står köksmästaren Magnus Nilsson. På tallrikarna syns råvaror plockade och infångade i närområdet, förädlade med antingen gammaldags eller självuppfunna tillagningsmetoder.

Krakas Krog
Kräklings 223, Katthammarsvik
På östra Gotland ligger krögaren Ulrika Karlssons sommarkrog som har fokus på gotländska ingredienser, hållbart jordbruk och etisk djurhållning. Maten tillagas på modernt vis men genom tekniker som grundar sig i traditioner och åldrad kunskap.

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter