Affärsresenären_logga_2017_svart

Vackra världsarv

Tusenåriga byggnadsverk, häpnadsväckande natur och historiska stadskärnor. Vi listar några pärlor bland Unesco:s världsarv.

Text: Louise Fauvelle

Angkor Vat, Kambodja
I nordvästra Kambodja ligger ruinstaden Angkor som mellan cirka 860 och 1400 efter Kristus var huvudstad och ett religiöst centrum i det mäktiga Khmerriket. Ett av stadens mest kända tempel är Angkor Vat som sedan 1800-talet är avbildat på Kambodjas flagga.

Český Krumlov, Tjeckien
Invid floden Vltava inleddes på 1200-talet bygget av denna stad med inslag av renässans, barock och gotik. Český Krumlov är ett exempel på en liten, centraleuropeisk medeltidsstad vars arkitekturarv har hållit sig intakt, trots tidens tand.

Pyramiderna i Giza, Egypten
De tre största av de nio fornegyptiska pyramiderna i Giza, sydväst om Kairo, är döpta efter faraonerna Cheops, Chefren och Menkaura. Ihop med sfinxen – en skulptur föreställandes en farao med lejonkropp – ses de som några av världens mest berömda byggnadsverk. 

Gamla Havanna, Kuba
På öns nordkust ligger huvudstaden La Habana som grundades av spanjorerna 1519. Stadskärnan består av välbevarade byggnader i barock och nyklassicism varvat med bostadshus med pelargångar, järngrindar, balkonger och innergårdar. 

Yosemite National Park, USA
Detta område på Sierra Nevadas västsluttningar i Kalifornien avsattes som statspark 1864 och blev nationalpark 1890. Parken, som innehåller såväl granitklippor och vattenfall som mammutträd och klara sjöar, har årligen drygt fyra miljoner besökare.

Kinesiska muren, Kina
Denna 600 mil långa mur brukar kallas landets främsta sevärdhet. Den uppfördes år 200 före Kristus och byggdes sedan ut under Mingdynastin mellan 1400- och 1600-talet. Även om muren är skadad på många ställen är stora delar ännu i gott skick.

Versailles, Frankrike
Staden Versailles, strax väster om Paris, är mest känt för slottet med samma namn. Det uppfördes av kungen Ludvig XIV, även kallad Solkungen, under 1660-talet. Monarkin störtades 1789 men byggnaden och dess slottspark fascinerar besökare än idag.

Medinan i Marrakech, Marocko
Den labyrintliknande gamla staden i Marrakech, som grundades 1070–72 och kom att bli ett viktigt politiskt och ekonomiskt centrum, upptogs på Unesco:s lista i mitten på 80-talet. På torget Djemaa el-Fna vankas om kvällarna matstånd, ormtjusare och försäljare. 

Stonehenge, Storbritannien
Detta bronsåldersbyggnadsverk består av en cirkelformad stensättning omgiven av en ringvall och jordgrav. Världsarvet är beläget utanför staden Amesbury och antas ha rests drygt 2000 år före Kristus. Namnet är fornengelskt och betyder ”de hängande stenarna”. 

Te Wahipounamu, Nya Zeeland
I sydvästra Nya Zeeland finner man detta område som inbegriper fyra nationalparker. De bjuder på dramatisk natur bestående av bland annat fjordar, klippiga kuststräckor, vidsträckta sjöar och vattenfall samt en rik och unik flora och fauna. 

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter