Affärsresenären_logga_2017_svart

Vegetarisk lyx

Efter ungefär tio år och två stjärnor i franska Guide Michelin valde krögaren Mathias Dahlgren att stänga restaurangen Matsalen på Grand Hôtel i Stockholm. I februari öppnade han Rutabaga i samma lokaler. Den bakomliggande tanken är att lyfta det vegetariska till en ny nivå och ta bort nidbilden av vegetariskt som "kaninmat".

Text: Elin Johansson Foto: Magnus Mårding

När vi besöker Rutabaga en lördagskväll har restaurangen endast varit öppen i fem dagar men redan fått positiv respons. Vår servitris inleder med att fråga om eventuella allergier, är uppmärksam och trevlig. Ganska snart har vi fått fyra assietter framför oss bestående av små sesambröd, smör blandat med yoghurt och en olja på grönkål, ananasbitar med en krydda som för tankarna till Indien samt cashewnötter rostade i soja. Medan vi äter tittar vi igenom menyns nitton olika rätter och drabbas snart av beslutsångest. Servitrisen tipsar om att börja med tre rätter att dela på för att sedan beställa fler så småningom.

Vi börjar med mango, buffelmozzarella, chili och koriander, grillad röd paprikasallad på endive och en ceviche på avokado och jalapeño. Rätten med mango och mozzarella är en perfekt balans mellan sött, syrligt, salt och hett, medan paprikasalladen är mer besk, söt, salt och rökig – två höjdare.

Den andra omgången beställer vi rostad blomkål med grön bearnaise och romansallad med parmesanost och svartpepparmajonnäs. Den gröna bearnaisen smakar som ett helt kryddland, där körvel ändå sticker ut mest. Romansalladen påminner lite om en caesarsallad – på ett bra sätt – där sältan från parmesanosten passar utmärkt till den syrliga syrade rödlöken som serveras på toppen.

Vi avrundar med något sötare i form av kokosglass med vattenlingon och dulce de leche och en apelsinsorbet med olivolja och havssalt. Gemensamt för alla rätter vi beställer är hur perfekt fungerande smakerna är tillsammans. Hit återvänder vi gärna en annan säsong då andra råvaror är aktuella och ännu fler utsökta smakkombinationer förhoppningsvis har skapats.

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter

Foto: Bobo Olsson

Foto: Magnus Mårding

Rutabaga - omdöme

1 2 3 4 5

Kök: Svenska råvaror med inspiration från resten av världen.
Prisklass: Lyx.
Vegetariskt: Menyn består enbart av lakto-ovo-vegetariska rätter.
Adress: Södra Blasieholmshamnen 6, 111 48 Stockholm
Telefon: 08-679 35 84
Hemsida: mdghs.se/rutabaga