Skärmavbild 2017-01-17 kl. 18.18.54

Wien

Pampiga slottsträdgårdar, välrenommerade operahus och värmande gulasch. Det är några saker som inte bör missas under ett besök i Österrikes huvudstad. 

loading...

Text: Harald Möllerström

Barockpalats i blom…
För bäst väder rekommenderas ett besök i Wien – det forna habsburgska väldets huvudstad – mellan maj och september. Det är också då som man kan njuta av de blommande slottsträdgårdarna runt barockpalatsen Schönbrunn och Belvedere. Det senare ligger i stadsdelen Landstraße i Wiens historiska centrum och ritades av arkitekten Johann Lukas von Hildebrandt åt prins Eugene av Savojen i början på 1700-talet. Anläggningen – som utgörs av två slottsbyggnader och en extensiv trädgård – finns på UNESCO:s världsarvslista. Slottet är även ett museum som innehåller den största samlingen österrikisk konst från medeltid och fram till idag. 

… opera i världsklass
Den som vill fortsätta på det kulturella spåret kan avrunda dagen med ett operabesök. Wiener Staatsoper från 1869 är stadens – och ett av världens – mest berömda operahus. Våren 2017 visas bland annat Parsifal av Wagner (med svenska sopranen Nina Stemme i en av huvudrollerna) och Italienskan i Alger av Rossini, men även balletter som Onegin från 1965 av John Cranko.

Bo kungligt
Palais Coburg är ett glimrande vitt, kejserligt palats och femstjärnigt hotell som skulle få en habsburgare att känna sig hemma. Hotel Imperial Wien, med förstklassig service och sviter i nivå med kungliga lägenheter, påminner även det om den svunna, kejserliga eran. På Das Triest, ett annat lyxhotell, svarar den brittiske designern Terence Conran för inredningen. Hotellet har ett utmärkt läge för shopping och nattliv. Fyrstjärniga Hotel Royal är beläget på gångavstånd till Wiener Staatsoper och Stefansdomen, Wiens katolska domkyrka. 

Stjärnor och sachertårtor
I Wien finns allt från gatustånd som serverar rykande heta pretzels (salta brödkringlor) till eleganta krogar med stjärnor i Guide Michelin. Staden är känd för sin wienerschnitzel och gulasch och bra krogar hittar man framför allt i distrikten Magareten, Mariahilf och kring Stefansplatsen. Restaurant Steirereck, som ligger i en historisk paviljong i Stadsparken och har två stjärnor i Michelinguiden, serverar moderna tolkningar av traditionell österrikisk mat. Dess lite mer avspända kusinkrog heter Meierei im Stadtpark och erbjuder bland annat lyxiga frukostar och Wiens kanske bästa gulasch. Walter Bauer är ett annat av stadens mer ansedda etablissemang, med diger vinlista och en stjärna i Michelinguiden. Det historiska caféet i Hotel Sacher är den bästa platsen om man vill prova Wiens sachertårta, som serverades första gången 1832.

Mer än bara opera
Kvällar med klassisk musik i anrika byggnader är kanske det nattliv som denna stad är mest känd för. Men Wien bjuder även på avspända gastropubar och trendiga cocktailbarer och klubbar. Söker man detta håller man sig till områden som Gumpendorfer Straße i Mariahilf, Schleifmühlgasse i Wieden eller det gamla judiska kvarteret i innerstan. På sommaren förvandlas stränderna utmed floden Donau till Wiens mest populära bardistrikt. 
Ett inneställe med utsikt är Skybar, på takvåningen till varuhuset Steffl, och på nattklubben Flex spelar såväl lokala som internationellt kända dj:s allt från österrikisk techno till rock. Loos American är en mindre bar i jugendstil där man i hundra år har serverat några av Wiens bästa cocktails.

Missa inte… 
Kulturknuttarna flockas i Wien för Vårfestivalen som går av stapeln mellan mars och maj och Wienfestivalen i maj och juni, då huvudstadens konserthus fylls av musik. För de fotbollsintresserade finns istället möjligheten att under säsong titta på det österrikiska topplaget Austria Wien på Franz-Horr-Stadion. 

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter

Naturhistoriska museet i Wien

Wien

Land: Österrike
Landsnummer: +43
Valuta: Euro
Tidszon: 0 timmar (ingen skillnad från Sverige)
Invånare: 1 757 000
Högsta medeltemperaturen: Juni–augusti
Lägsta medeltemperaturen: December–februari