Affärsresenären_logga_2017_svart

Den världsvanes förbannelse

Hon bär det likt en tung ryggsäck: det ständiga dåliga samvetet. I mataffären plockar hon frenetiskt ner regnskogscertifierat kaffe, väljer bara restauranger som serverar lokalproducerad potatis, inhandlar kläder gjorda av ekologisk bomull och sorterar omsorgsfullt mjölkpaketens kartonger och vita plastkorkar i separata containrar. 

Dessa stunder av bikt i vardagen skänker kickar av njutning. Men trots dagliga injektioner av syndernas förlåtelse slår baksmällan till när hon återigen sitter framför skärmen och matar in siffrorna på betalkortet inför nästa weekendtripp till New York, sommarsemester i Toscana eller jobbresa till Tokyo. 

Hon kan med glädje göra avkall på mycket. Men resorna? Där går ändå gränsen. Flyget har kommit att utgöra en del av den mondäna människans identitet och samtidigt blivit hennes last. För när ingen längre (med några undantag på andra sidan Atlanten) kan förneka luftfarkosternas negativa inverkan på klimatet, förtar det lite av nöjet. 

Lösning? Flygskatt, säger några. Alternativa bränslen, säger andra. I det här numret av Affärsresenären har vi träffat flygbolaget BRA:s vd Christian Clemens som röstar för det senare förslaget. Vi tittar närmare på biobränsletrenden och konstaterar att branschen gärna tankar förnybart – om det bara vore lite billigare och lite mer lättillgängligt. 

Viljan och initiativen finns alltså där, men än dröjer det innan pellets har ersatt oljan i planens bränsletankar. Till dess får den världsvana människan fortsätta att kånka runt på sin ryggsäck – såvida hon inte kommer på en annan lösning.

- Louise Fauvelle, tf. Chefredaktör