Affärsresenären_logga_2017_svart

Johannesburg

Sydafrika lockar allt fler turister från Skandinavien. Att det inte är någon större  tidsskillnad är ett stort plus, liksom vädret och maten. Så varför inte testa ett lite mer ovanligt resmål som multikulturella Johannesburg.

Allt fler upptäcker Sydafrikas mångfald – med allt från kaotiska storstäder till ändlösa sandstränder och böljande vingårdar – alla har de sin unika karaktär. Johannesburg är Sydafrikas främsta handels- och finanscenter men också en knutpunkt för järnväg och vägtrafiken, medan flygplatsen är både den största och den mest vältrafikerade i Afrika. Men Johannesburg är så mycket mer – shopping med mängder av affärer i olika stilar, mysiga caféer och ett brett utbud av fantastiska restauranger. Beläget på en platå ligger det 1700 meter över havet. 
Även om apartheidsystemet varit avskaffat sen 1994 präglas fortfarande stadsbilden av de boendesystem som upprättades då, där de centrala delarna till störst del är bebodda av vita medan ytterområdena i högre grad är bebodda av färgade och asiater. 

Kom under lågsäsong
Klimatet i Johannesburg är torrt och medeltemperaturen under året pendlar mellan 20–27 grader. Den bästa tiden för ett besök är mellan mars–maj och september–november, då är det också lågsäsong i Johannesburg med lägre priser och inte heller så många besökare. Det är relativt lätt att ta sig runt i Johannesburg som har ett väl utbyggt pendeltågsnät kallat Metrorail Gauteng. Men taxi kan vara att föredra då staden dras med hög kriminalitet. 

Bangården Braamfontein där färggranna tågvagnar står parkerade
Bangården Braamfontein där färggranna tågvagnar står parkerade

Historia och jazz
Apartheidmuseet berättar om 1900-talets Sydafrika med fokus på det system som upprätthölls i mer än 50 år. Fotografier, videor, installationer och interaktiva utställningar berättar om en av de mest tumultartade perioderna i landets historia. Museet ligger tio minuters bilfärd från centrum, men det går även bussar dit.
Planerar du ett besök till Johannesburg mot slutet av september och gillar musik kanske jazzfestivalen, Joy of Jazz festival kan vara något för dig. Festivalen är Sydafrikas äldsta jazzfestival och en av de mest besökta. I år går den av stapeln 28–30 september och firar då sitt 20-årsjubileum. 

Apartheid museum
Apartheid museum

Bo elegant
I den eleganta förorten Sandhurst ligger det femstjärniga hotellet Saxon Hotel, Villas and Spa. Saxon består enbart av sviter och det var också här som den framlidne presidenten Nelson Mandela bodde då han skrev sin självbiografi. I området Dunkeld, i centrala Johannesburg, ligger ett annat femstjärnigt hotell, Ten Bompas. Även det består enbart av sviter. Särskilt inriktat mot affärsresenärer är det fyrstjärniga hotellet The Maslow, beläget i Sandton.

Sandton, finansdistriktet
Sandton, finansdistriktet

Restaurangvärld på frammarsch
Den explosiva utvecklingen inom restaurangnäringen har gjort Johannesburg till en av de mest spännande städerna i Sydafrika för foodies, oavsett om det gäller haute cuisine eller fusion food. Inhyst i Saxon Hotel ligger Qunu Grill, uppkallad efter den by i Eastern Cape där Nelson Mandela föddes. Här serveras bland annat förstklassig biff som kommer från gräsätande kor i KwaZulu Natal och färska musslor från västkusten. På ett annat hotell, närmare bestämt 54 on Bath Hotel på Bath Avenue i förorten Rosebank, kan du äta på Level Four som fått goda vitsord för sitt utmärkta kök.

En cocktail av dans och kultur
Johannesburg är fullt av eleganta nattklubbar och kulturella klubbar. Till takbaren Living Room, i Maboneng, beger sig många på helgerna för några drinkar och dans. På baren Sakhumzi i Soweto stoltserar man med att servera cigarrer och cocktails. The Market theatre öppnades redan under apartheideran 1976 och är fortfarande ett inneställe för fria teatergrupper, här finns både bistro och bar. Två andra populära barer är Café C – en cocktailbar i det nya distriktet Greenside – och Kitchener's Carvery Bar i Braamfontein.

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter

åk på utflykt

När man rest långt kan man passa på att stanna några dagar extra. Vi listar några fantastiska utflyktsmål med utgångspunkt från Johannesburg.
Källa: destinationsydafrika.se, rovos.com, lonelyplanet.com, tripadvisor.se.

Kruger National Park
Det många har på sin bucketlist är att se de klassiska Big five, leopard, lejon, elefant, noshörning och afrikansk buffel. Så varför inte passa på. Parken anses vara en av jordens djurrikaste och Sydafrikas största viltreservat. Här kan du utforska parken i en fyrhjulsdriven bil, fotvandra eller flyga ovanför parken i en varmluftsballong.

Panorama Route
Mellan Johannesburg och de södra delarna av Krugerparken finns det fantastiskt mycket att se, en resa som med bil tar omkring fem eller sex timmar. Den mest spektakulära delen av Panorama Route är Blyde River Canyon – världens tredje största kanjon där klipporna reser sig hundratals meter över flodbädden. Från många utkiksplatser ser man den kilometerlånga kanjonen som börjar och slutar vid de häpnadsväckande klippformationerna Bourke's Luck Potholes och Three Rondavels. Här finns också de uråldriga grottorna Echo Caves, den ståtliga klippan The Pinnacle och mängder av vattenfall.

Pretoria
Granne med Johannesburg ligger Pretoria, och den administrativa huvudstaden i landet. 
Pretoria kallas även för Jacaranda City på grund av de tusentals jakarandaträd som planterats längs stadens gator. Idag växer över 70 000 jakarandaträd här och när träden blommar i slutet av oktober badar hela staden i lila blommor.