Affärsresenären_logga_2017_svart

Europas pärlor

Paris, London och Rom – klassiska weekenddestinationer på våren. Men Europa har mycket mer att erbjuda. Vad sägs om Bitola, Odense eller Guimarães?

Källa: Polen travel, Helsingborgs Dagblad, Tripadvisor, Visit Denmark, skyscanner.se, Germany travel och sembo.se Foto: Wise Lee, Artur Bogacki, Nenad Basic, Alex Tihonovs, Boris Stroujko, Alexandra Smirnova

1. Cesky Krumlov, Tjeckien
Tre timmar söder om Prag, vid gränsen till Österrike och Tyskland, ligger den lilla staden Cesky Krumlov. Här kantas gatorna av medeltida byggnader, hundraåriga kyrkor ackompanjerade av den slingrande floden Moldau. Vid floden kan du ägna dig åt att paddla kajak eller åka båt. Den har ännu inte blivit en av de där givna weekenddestinationerna men kan mycket väl hamna på kartan tack vare sitt rika nattliv. Här finns det lokala ölet Eggenberg som både är utsökt och billigt.

2. Bydgoszcz, Polen
Namnet är inte det lättaste att uttala men det är däremot lätt att ta sig till Bydgoszcz och stadens flygplats. Staden bjuder bland annat på en gammal, vykortsvacker stadskärna och Opera Nova som räknas till en av de bästa konserthallarna i Europa. Det är Polens åttonde största stad med ungefär 360 000 invånare och en historia som sträcker sig mer än 665 år bakåt. Staden ligger vackert belägen på floderna Brda och Vistula och Bydgoszczkanalen. Centrum är fullt av restauranger, pubar, klubbar och kaféer. På Gamla marknadstorget kan man smaka på specialiteter från olika kök.

3. Bitola, Makedonien
Vid Ottomanska rikets storhetstid var Bitola ett riktigt shoppingparadis. Stadens läge, halvvägs mellan Wien och Istanbul, gjorde Bitola till en riktigt välbesökt stad. Idag är den Makedoniens näst största och lockar få turister. Staden ligger vackert mellan bergen och har en spännande arkitektur och atmosfär. Den största attraktionen i staden är Heraclea-ruinerna. De byggdes på 300-talet f. Kr. av Philip II av Makedonien. Bland ruinerna kan man se romerska bad och en teater från samma tidsepok.

4. Colmar, Alsace, Frankrike
Den lilla staden Colmar i nordöstra Frankrike är den franska landsbygdens alldeles egna Venedig. Med sin imponerande arkitektur, underbara kanaler och fantastiska vin är Colmar en av de mest sevärda städerna i Frankrike, men är trots det fortfarande lite av en okänd pärla bland resenärer. Vandra runt i den gamla medeltida stadskärnan och missa inte att utforska den enorma och historiska kyrkan Saint-Martin.

5. Kaliningrad, Ryssland
Under 689 år var staden tysk och hette inte ens Kaliningrad. Idag är före detta Konigsberg huvudstad i den ryska enklaven Kaliningrad Oblast som ligger inklämd mellan Polen och Litauen med kust mot Östersjön. Sevärdheter här är till exempel den gamla Königsbergs-katedralen med filosofen Kants grav. Ta också pendeltåg till Svetlogorsk, det gamla Rauschen, med fina jugendvillor, hotell, pensionat och linbana ner till strandpromenad och den ljuvliga sandstranden.

6. Guimarães, Portugal
Portugals äldsta stad, Guimarães, är inte lika känd som Algarve, Lissabon och Porto men absolut värd ett besök. Den är en av Europas kulturhuvudstäder och dess stadskärna är med på UNESCO:s lista över världsarv. Omkring 50 procent av befolkningen är under 30 år vilket gör detta till en av de städer i Europa med yngst befolkning. Matälskare bör inte missa stadens specialité, köttkaka, som smakar betydligt bättre än det låter.

7. Odense, Danmark
Odense är Danmarks tredje störst stad och känd för bland annat vara författaren HC Andersens hemort. Odenses anor går längre tillbaka i tiden än vikingatiden och erbjuder en rik blandning av historiska händelser och attraktioner. Staden ligger vackert inbäddad på Danmarks egen trädgårdsö – Fyn. Varje onsdag och lördag förvandlas området utanför konserthallen till Fyns största marknadsplats. Här kan du botanisera bland försäljningsstånd med allehanda färska produkter från regionens landsbygd.

8. Rothenburg ob der Tauber, Bayern, Tyskland
Denna vackra småstad i Bayern, med rötter från 1000-talet, har genom åren behållit sin medeltida charm. Om man flanerar genom Spital-kvarteret kan man gå förbi någon av de medeltida stadsportarna. Idag lockar Rothenburg inte bara resenärer tack vare sina många historiska sevärdheter, men också tack vare dess julattraktioner som går att besöka året runt. Besök exempelvis julmuseet eller butiken Käthe Wohlfart där de har försäljning av julsaker året om. 

9. Gruyères, Fribourg, Schweiz
Nej, nu pratar vi inte om osten utan om byn där ostens namne kommer ifrån. Denna by i Schweiz präglas av kullerstensgator, underbar arkitektur och utgör en medeltida port mot Alperna. 

10. Bayeux, Frankrike
Ungefär 10 kilometer från kusten ligger den medeltida staden Bayeux i franska Normandie. En liten stad med mängder av kultur och historia. Staden är känd för den drygt 70 meter långa och cirka 50 centimeter breda Bayeuxtapeten som beskriver Vilhelm Erövrarens fälttåg mot England. Staden är även en bra utgångspunkt för att besöka stränderna där D-dagen utspelade sig under andra världskriget.

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter