Affärsresenären_logga_2017_svart

Blomstrande Brooklyn

Bron som länkade samman New York Citys hjärta Manhattan med den vidsträckta ön Brooklyn stod klar redan 1883. Men det är först de senaste decennierna som stadsdelen har blivit trendig. Affärsresenären har varit på besök. 

Text och foto: Agneta Rickardsson

En vägg med färgstarka graffitimålningar plåtas av turister men ignoreras av en liten grupp spansktalande byggarbetare med blå hjälmar på väg till lunch. I Brooklyn är den etniska och sociala mixen stor. Lyxiga nya bostäder byggs samtidigt som tegelhusen, ”the brownstones”, bevaras. Utsikten över Manhattans skyline är slående vacker. 

När Brooklyn Bridge – som sammanbinder stadsdelarna Manhattan och Brooklyn – invigdes 1883 var det världens längsta hängbro. New York-borna var rädda att den inte skulle hålla så man lät (på riktigt) elefanter gå över. Därefter vågade även människorna. Idag är Brooklyn – ön som sträcker ut sig sydost om Manhattan och East River – mäkta populär. Här är det lätt att hitta både stjärnkrogar, bryggerier och ekovänliga butiker. Men det är bra att veta var man ska leta, för Brooklyn är stort. 

I Dumbo (Down Under Manhattan Bridge Overpass) bor skådespelare, modeller och arkitekter i nyrenoverade, dyra loft och turister står i kö vid den gamla brandstationen under bron för att köpa glass. Utmed floden går Brooklyn Bridge Park där man sommartid kan se både utomhusbio och konserter. Restaurangen The River Café ligger precis under bron. Den öppnade 1977 och har varit populär sedan dess. 

Vy mot Brooklyn bridge och Manhattan. Foto: Shutterstock
Vy mot Brooklyn bridge och Manhattan. Foto: Shutterstock

Kullerstensgator och konsthantverk
Affärsresenären testar några guidade turer till fots, cykel och buss. Utbudet av aktivteter och sevärdheter innehåller något för alla: från arkitektur och konst till öl- och chokladprovning. Vi bokar en tur i Dumbo med The Brooklyn Queens Tours som drivs av John och Elissa. Hon är resejournalist, han är lokalguide, och turen heter ”Art & Culture, Coffee & Beer”. Vi går på slitna kullerstensgator, stannar för att ta bilder och beundrar tavlor och konst på gallerier. I gamla industribyggnader åker vi transporthissar för att träffa lokala konstnärer och hantverkare i stora, soliga, lite lätt stökiga och slitna rum. Kaffe dricker vi på Brooklyn Roasting Company och choklad testar vi hos Jacques Torres. 

Busstur till Coney Island
Blazing Saddles cyklar finns vid South Street Seaport på Manhattan. På den guidade turen ”Brooklyn Bridge” trampar vi över både Brooklyn och Manhattan Bridge. Big Bus Tours kör över bron på sina kvällsturer och dagsturerna stannar vid Prospect Park. ”A slice of Brooklyn” är namnet på bussturen där vi får såväl guidning och filmkunskap som goda pizzabitar. På Grimaldi’s pizzeria i Dumbo gör vi som gangsterkungar gjorde förr; går förbi kön. Gangsterlegenden Al Capone (1899–1947) föddes i Brooklyn och dagen innan vi åker turen lär man ha hittat en död kropp fastsatt i en cementklump i botten på East River. Guiden säger dock att detta är ovanligt numera. Området Red Hook kör vi förbi, liksom enorma rikemanshus och flera inspelningsplatser från filmen Saturday night fever. Vi stannar på halvön Coney Island i södra Brooklyn som har en härlig strandpromenad utmed Atlanten, nöjespark, kitschiga affärer och Nathan’s världsberömda, hundraåriga korvkiosk. 

Coney Island
Coney Island
Grimaldi's Pizzeria under Brooklyn Bridge
Grimaldi's Pizzeria under Brooklyn Bridge

Hipsterchoklad i Williamsburg
Williamsburg är nästa område på tur. Bedford är namnet på tunnelbanestationen ett stopp från Manhattan på linje L. Där startar vi med en guidning på Brooklyn Brewery. Turen arrangeras av Like a Local och heter ”Williamsburg Bites” – och det bits verkligen när vi provar starka såser hos Heatonist. Bröderna Mast har köpt en segelbåt (den syns bakom disken i butiken) och några gånger om året inhandlar de tonvis med kakaobönor från Sydamerika för att sedan segla till Williamsburg. Chokladen tillverkas på plats. Båda bröderna har fina hipsterskägg och nu sprider sig chokladen, liksom ölen från Brooklyn, över världen. Smorgasburg är en utomhusmatmarknad med över hundra försäljare. På Artists & Fleas på 70N 7th Street står många lokala designers och hantverkare. Här säljs kläder, hattar, smycken, scarfs, skor, leksaker, LP-skivor och mycket mer. 

Wythe Hotel
Wythe Hotel

Hotell med utsikt
Vi har bokat bord på Reynard’s. Krogen ägs och drivs av Andrew Tarlow, en av Brooklyns respekterade matgenier. Han startade sin första restaurang Diners för snart 20 år sedan. Innan dess sålde han mat från sin bil under Williamsburg Bridge. Nu inkluderar han dricks i priset på menyn. Omeletten med grönkål är delikat. Vid grannbordet sitter åtta japaner. Mannen som står för notan berättar stolt att han bor några kvarter härifrån och är en av stamgästerna. De äter holländska pannkakor, liksom Nederländernas statsminister då han bodde här på hotellet Wythe. Servicen är god även för oss som inte är statschefer. Baren The Ides på våning sex är som hotellet coolt, hippt och har en häftig utsikt. Härifrån syns Williamsburg hotell där man i skrivande stund bygger en takbar och pool. Brooklyn Bowl har liveband varje kväll, bar, dj, restaurang och retrobowling – värt en resa om favoritbandet spelar. Klockan har passerat tio men matmarknaden Whole Foods på 238 Bedford Avenue stänger först klockan elva. Snart öppnar nattklubbarna. Barer och restauranger är redan mer eller mindre fullsatta. 

Innan det är dags att återvända till flygplatsen hinner Affärsresenären:s reporter fråga en förbipasserande var närmsta wifi-café med bra bagels ligger. Runt hörnet, säger mannen och visar vägen till Zucker’s. Han berättar att han är från Brooklyn.
Min pappa växte upp i Red Hook på 1920-talet. Då var det fattiga irländare, judar och italienare som bodde där. Men hela Brooklyn har förändrats så mycket de senaste 15 åren, säger han.
Förändringen lär fortgå. Nästa stora påtänkta miljardprojekt är just Red Hook, där ett Ikea-varuhus redan ligger.

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter

BROOKLYNKOMPASSEN

Hotell i retro fabriksbyggnader, kolgrillade pizzor och lokal ölprovning. Vi tipsar om restauranger, boende och aktiviteter i New Yorks hipstertäta stadsdel. 

Text och foto: Agneta Rickardsson

ÄTA

Reynard restaurant
Menyn varierar ofta, men det finns alltid en Reynard Burger. Den serveras med pommes frites eller sallad. Mycket tillagas i den vedeldade ugnen. 
Adress: 80 Wythe Avenue, Williamsburg.
Mer info: www.reynardnyc.com 

The River café
The River Café öppnades redan 1977 av Michael Buzz O’Keefe. Han finns ofta på gourmetrestaurangen som har en klassisk amerikansk meny. Varför inte boka ett fönsterbord till frukost, brunch, lunch eller middag?
Adress: 1 Water Street, Dumbo.
Mer info: www.rivercafe.com  

Grimaldi’s
Sedan 1991 har pizzorna bakats i en tegelugn som värms med kol, vilket ger en lite rökig smak och krispig deg. Det ringlar nästan alltid en kö utanför. Enkel inredning med de typiska rödvitrutiga dukarna på bordet.
Adress: 1 Front Street, Dumbo.
Mer info: www.Grimaldis-pizza.com 

BO

Wythe hotel
Tegelbyggnaden från 1901 är åtta våningar hög och har 70 rum. Gjutjärnsbalkar från den tidigare textilfabriken har bevarats liksom ingången från hörnet. Hotellet har konstinstallationer, takbar, restaurang, biosalong och flera lokaler för möten.
Adress: N.11th Williamsburg. 
Mer info: www.wythehotel.com 

Williamsburg hotel
Tegelsten, glas och stål är genomgående material i hotellet. Det finns 150 rum och i balsalen på drygt 300 kvadratmeter finns det plats för fest. Gourmetrestaurang Harvey öppnar snart och åtta våningar upp på taket byggs en pool och bar. 
Adress: 96 Wythe Avenue.
Mer info: www.thewilliamsburghotel.com

The William Vale
Tjugotvå våningar högt är detta nyöppnade hotell helt i vitt. Det har 183 rum och New Yorks största hotellpool. På 22:a våningen finns restaurang Westlight och en utomhusterrass med milsvid utsikt. Flera lokaler för möten, två restauranger och lättare servering vid poolen.
Adress: 111N.12th Street.
Mer info: www.thewilliamvale.com  

1 Hotel Brooklyn Bridge
Detta miljövänliga hotell öppnade i februari i år. Det har tio våningar, 194 rum, spa, restauranger och 1 800 kvadratmeter konferensyta. 
Adress: 102 North End Avenue.
Mer info: www.1hotels.com/brooklyn_bridge 

GÖRA

Om man i grupp vill testa heta såser, ekologiskt kaffe, Brooklyn Lager, lokal choklad eller retrobowling passar följande fem:

Brooklyn Brewery
Adress: 70 N 11th Street.
Mer info: www.brooklynbrewery.com 

Mast Brothers Brooklyn
Adress: 111N 3rd Street, Williamsburg.
Mer info: www.mastbrothers.com 

Heatonist
Adress: 121 Wythe Avenue Williamsburg.
Mer info: www.heatonist.com 

Brooklyn Roasing Company
Adress: 50 Washington Street.
Mer info: www.brooklynroasting.com

Brooklyn Bowl
Adress: 61 Wythe Avenue, Williamsburg.
Mer info: www.brooklynbowl.com 

Dessa guidade turer kan bokas enligt gruppens önskemål:

Guidad tur i Dumbo
Adress: Olika turer har olika mötesplatser.
Mer info: www.BQEtours.com

Vandra med guide i Williamsburg
Adress: Upphämtningsplats erhålls vid bokning.
Mer info: www.likealocaltours.com 

Cykla över East River och i Dumbo
Adress: Pier 17, 93 South Street.
Mer info: www.blazingsaddles.com 

Ät pizza och kolla film på busstur
Adress: Upphämtningsplats erhålls vid bokning.
Mer info: www.asliceofbrooklyn.com

Röda dubbeldäckare
Adress: 875 N. Michigan. 
Mer info: www.bigbustours.com 

Execucar
Adress: Där ni vill bli hämtade.
Mer info: www.execucar.com

KONFERERA
Mer info: www.nycgo.com – turistbyråns hemsida
Mer info: www.nyc.gov – stadens hemsida

MISSA INTE
Både Dumbo (Down Under Manhattan Bridge Overpass) och Williamsburg är värda flera besök. Atlantic Avenue är en kommunal knutpunkt för tunnelbanor och tåg. Här ligger Barclays Center där Brooklyn Nets spelar basketboll samt BAM Brooklyn Academy of Music som har föreställningar i världsklass. Dessutom finns några fina kvarter med restauranger, butiker och graffitiväggar. Prospect Park är designad av samma arkitekter som Central Park och här finns härliga områden för picknicks. Missa inte heller Brooklyns botaniska trädgård eller Brooklyn Museum som är känt för sina utställningar och innovativa aktiviteter som salsakvällar.