Affärsresenären_logga_2017_svart

Nagoya

I Japans fjärde största stad kan du tappa hakan under den fantastiska körsbärsblomningen, över smakexplosionerna eller gatumodets många unika personligheter – ett resmål som har allt.

Text: Harald Möllerström

Längs Stilla havskusten ligger den japanska mångmiljonstaden Nagoya som idag är en supermodern metropol. Trots att stora delar av staden förstördes under andra världskriget kan du ändå uppleva Japans gamla och fascinerade kultur. Nagoya är en av Japans viktigaste hamnstäder och här kan du njuta av alltifrån en makalös utsikt över de japanska alperna till vita sandstränder.

Man brukar säga att Nagoya är ett resmål som har något för alla, här kan du uppleva äventyr, spänning och japansk kultur, men den som vill har även alla möjligheter att koppla av i en park eller på stranden. Just vår och höst är de bästa årstiderna att besöka staden och har man möjlighet ska man försöka besöka staden när körsbärsträden står i full blom. Japan har i huvudsak fyra klart urskiljbara säsonger och sommartid kan det bli extremt varmt och regnigt medan vintrarna är kyliga.

Toyota
Toyota

En industri med historia
I slutet på 50-talet utvecklade Soichiro Honda Suzuka-banan, till en början som testbana för Honda, som de senaste decennierna är en uppskattad bana av Formel 1-förare och fans.
Staden är för evigt förknippad med världens näst största biltillverkare Toyota. Under andra världskriget var Nagoya ett viktigt industricenter där bland andra Mitsubishi Heavy Industries tillverkade Zeroflygplanen, stridsflygplanen som användes i attacken mot Pearl Harbor. Idag räknas Nagoya, som ligger två timmars resa med Shinkansen från Tokyo, som Japans fjärde största stad med drygt sju miljoner invånare inklusive förorter.

Nagoya Castle
Nagoya Castle

Värt att besöka
Det är inte bara körsbärsblomningen som står på att–göra–listan. Nagoya Castle är stadens kanske mest kända landmärke och stora delar av 1600-talsslottet blev förstört under andra världskriget men har byggts upp igen. Även hamnen och Tokugawa Art Museum är väl värda ett besök. Vid Midland square hittar du också Japans sjunde högsta skyskrapa på 247 meter.

Är man intresserad av bilar och motorer kan en heldagsutflykt till Toyota vara ett annorlunda utflyktsmål. Vidare kan ett besök på Railway Park vara kul, ett museum om snabbtågets och höghastighetstågets historia i Japan.

Nagoya är också ett riktigt paradis för den som är sugen på shopping. Ibland kallar man staden för gatumodets huvudstad – här har du chans att se unika stilar som med stor sannolikhet kommer att spridas över resten av världen. Fynda bland kläder, väskor, skor och naturligtvis mängder av elektronik.

Fyrstjärnigt, modernt eller enkelt
Fyrstjärniga Crown Plaza Ana Grand Court är ett av Nagoyas finaste hotell. Ett annat fyrstjärnigt lyxhotell är Nagoya Marriott Associa Hotel. Vill du bo modernt och elegant i hjärtat av Nagoya rekommenderas Nagoya Kanko Hotel.
På mellanprisnivån finns Hotel Wing International där traditionell japansk frukost serveras på morgonen. Meitetsu inn Nagoya Nishiki är ett hotell av enklare snitt är som anses vara det kanske mest prisvärda även om rummen är små. 

Ål, kyckling och öl
Nagoya är känt för sin Miso, en pasta gjord på sojabönor, men här finns även flera andra lokala läckerheter – unagi (ål) eller cochin (kyckling uppfödd i Nagoya) och i många fall är maten friterad eller baserad på nudlar. 

Om du vill prova på ålen ska du bege dig till Unagi Horaiken som anses servera den bästa ålen i Nagoya. Vill du avnjuta den i enskildhet kan du boka ett eget bås. För de som tycker om friterat fläsk och röd miso är ett besök på Misokatsu Yabaton Honten ett måste, restaurangen anses som en institution för just detta. Krogen firade nyligen 70-årsjubileum så det får väl ses som en garant för att det håller en hög standard. Japanerna är väldigt förtjusta i kycklingvingar (tebasaki) som sköljs ner med mängder av öl. Det finns otaliga sådana matställen som specialiserar sig på det, bäst i Nagoya är enligt expertisen Sekai no Yamachan.    

Något för alla smaker
Det finns många bra möjligheter att koppla av i Nagoya efter jobbet. Det finns framför allt gott om barer och klubbar i området kring centralstationen och izakayas där man kan ta en öl for the road. Det finns också en hel del nattöppna etablissemang i shoppingdistriktet Sakae. 
Soulground är en av Nagoyas mest kända klubbar där det i första hand spelas hip-hop, soul och house i tre olika avdelningar. Steps bjuder på en blandning av levande sportsändningar och musik och håller på till småtimmarna på helgerna. 
Elephant´s Nest är en pub i engelsk stil som ligger i hjärtat av Nagoya. Ett annat populärt ställe är kedjan The Hub som har tre pubar runt om i Nagoya.

Glöm inte
Nagoya har också blivit stort när det gäller incentiveresor. Staden har exempelvis årliga stora dragplåster som Japans Grand Prix Formel 1och japanska PGA i golf. Och i juli varje år arrangeras en stor turnering i sumobrottning. 

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter

nagoya

Land: Japan
Valuta: Yen
Landsnr: +81
Tidsskillnad: +7 timmar
Invånare: 2 306 100
Högsta medeltemp: Juli–september
Lägsta medeltemp: December–februari

3 måsten i närheten av nagoya

Ise Här ligger Japans viktigaste tempel, Ise Jingu, som du når med tåg från Nagoya på under 60 minuter.

Hakuba upplev de japanska alperna och kända skidorter/områden cirka 3,5 timmar från Nagoya. Älskar du puderåkning har du hittat hem, här kan det snöa runt 15 meter per säsong så ladda för puderfrossa.

Shinmaiko Marine Park 400 meter lång konstgjord strand mindre än 60 minuter från centrala Nagoya.

Bonus: Med snabbtågen, som färdas i över 300 kilometer i timmen, tar du dig snabbt till andra städer. Resan från Nagoya till Kyoto tar till exempel inte mer än 40 minuter, till Osaka tar du dig på mindre än en timme och till Tokyo kommer du på under två timmar.