Affärsresenären_logga_2017_svart

fokus på färg

Resor piggar upp och ger energi – det är sen gammalt. Men ibland behöver man det där lilla extra. Då ska du satsa på något färgglatt, för vem blir inte glad i hjärtat av de här resmålen.

Foto: Alexandra Lande
Foto: Alexandra Lande

Burano, Italien
Burano är ön nära Venedig där det sägs att husen målades i kulörta färger för att fiskare skulle kunna se sina hem från havet när det var dimma. Nu är det lag på att husen ska målas, och det är myndigheterna som tilldelar de boende dess husfärg.

Foto: Jess Kraft
Foto: Jess Kraft

Buenos Aires, Argentina
La Boca, i sydöstra delen av Buenos Aires, är precis som ett utomhusmuseum – ta en promenad ner för Caminito, en gågata med mängder av muralmålningar och graffiti signerad lokala konstnärer.

Jodhpur, Indien
Jodhpur, även kallad den blå staden, är möjligtvis en av de mest kända färgglada städerna i världen. Den djupblå färgen användes tidigare för att identifiera husen som tillhörde kasten Brahminerna – en kulör som sitter kvar än idag.

Foto: Jarmo Piironen
Foto: Jarmo Piironen

St. John's, Kanada
St. John’s är en av Kanadas äldsta städer med en historia från 1400-talet. St. John´s centrum har fått smeknamnet ”Jellybean Row”, eftersom det är lika färggrant som en godispåse gelébönor. Tidigare var det fiskare som målade sina hus i färgglada färger för att kunna finna sin väg hem igen när de var ute på sjön.

Rio de Janeiro, Brasilien
Under 2010 ville den brasilianska regeringen lyfta några av slumkvarteren i Rio, de två holländska konstnärerna, Haas & Hahn, fick uppdraget att måla en favela till en jättelik canvastavla. Idag är Favela Santa Maria en turistattraktion och en av de mest fotograferade i området.

Wrocław, Polen
Med ett brett utbud av sevärdheter från broar till kaféer och historiska platser är Wrocław en av Polens vackraste städer. En av de mest attraktiva platserna är raderna av färgglada hus som piggar upp stadens centrum.

Valparaíso, Chile
Denna hamnstad är ett historiskt och kulturellt nav i Chile, med ett brett utbud av museer, katedraler, kyrkor och koloniala byggnader. Valparaíso är beläget i den centrala delen av landet, två timmars bilfärd nordväst om huvudstaden Santiago.

Cinque Terre, Italien
Bara några timmar från Milano ligger Cinque Terre, fem mindre medeltida byar fastklamrade på klipporna ner mot Medelhavets blåa vatten. Den italienska rivieran, som den italienska Ligurien-kusten mellan La Spezia och Genova också kallas, bjuder på fantastisk mat, bad och kultur.

Foto: Alexandra Suzi
Foto: Alexandra Suzi

Longyearbyen, Svalbard
Longyearbyen är ingen stor och livlig stad, men det är en huvudstad – i Svalbard, den norska arkipelagen i norra ishavet. Dess mångfärgade hus är en stark kontrast mot snön som ligger kvar en större del av året.

Procida, Italien
Pastellfärgade hus möter havet på ön Procida, den minsta av de tre vulkanöarna i ögruppen Flegrean i närheten av Neapel.

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter