Skärmavbild 2017-01-17 kl. 18.18.54

Jobba på sommaren?

Tillhör du de som jobbar på sommaren när alla andra har semester? Trenden med ”bleisure” syns året runt men lär vara tydligast under sommaren.

Text: Lotten Fowler, generaldirektör för SBTA*

I början av sommaren valde statsminister Stefan Löfven bort Almedalen för att istället besöka ”vanligt folk som arbetar när andra har semester”. Han träffade bland annat kustbevakning, poliser och sjukvårdspersonal runt om i landet. Nu är det ju inte bara den offentliga verksamheten som är i gång på sommaren, utan även företag och organisationer måste hålla verksamheten igång av olika anledningar. Med stor sannolikhet finns kunder och leverantörer i andra länder, där semesterperioden ligger annorlunda än här. Av den anledningen pågår även tjänsteresandet under den svenska sommarperioden.

Vissa menar att det är fantastiskt att jobba på sommaren; mindre att göra, inte så mycket mejl i inkorgen, inte så många telefonsamtal och framför allt inga möten. Plötsligt blir saker och ting gjorda. Andra tycker det är förfärligt. Alla dessa barnfamiljer som invaderar flygen och tågen med packning, matsäckar och oljud. Trängseln i säkerhetskontroller där semesterresenärerna inte vet hur de ska göra och i vilken ordning saker och ting ska läggas på säkerhetsbandet för att det hela ska flyta på. Fy!

För att minska stressen det skapar ska man kanske därför passa på att förlänga resan eller ta med sig någon för att sänka tempot och stressen och samtidigt förgylla arbetet. Hotellen erbjuder ofta dubbelrumspriser under sommarperioden, flygen är mindre bokade under ”affärsresetiderna” på dygnet. Det kan vara rätt trevligt för sällskapet att promenera runt i en främmande sommarstad, äta en långfrukost på hotellet och vänta på att den som måste jobba blir klar för dagen. 

I en undersökning som genomfördes av GBTA Foundation i Nordamerika under 2016 visade det sig att 36 procent av de tillfrågade affärsresenärerna hade förlängt minst en tjänsteresa för att kombinera med ledighet. Så vanligt att det till och med blivit ett begrepp – bleisure. Utvecklingen mot ett ökat ”bleisure”-resande drivs till stor del av de nya medarbetarna på arbetsmarknaden, de så kallade ”millennials”. Den generationen värderar balansen mellan arbete och fritid högre än tidigare generationer sägs göra. En annan drivkraft tros vara en förändrad företagskultur, delvis driven av ny teknik och delvis driven av det som kallas traveller well-being. I takt med att konkurrensen om kompetenta medarbetare ökar, blir det mer och mer viktigt med en företagskultur som stimulerar och lockar. Möjligheten att tillåtas kombinera tjänsteresan med en weekend är något som uppskattas av många. 

Så, oavsett om du tillhör millennial-generationen eller någon av de tidigare generationerna på arbetsmarknaden – passa på att koppla av under tjänsteresan. Även om det bara blir ett museibesök under en eftermiddag eller en promenad i en park på kvällen, gäller det att dra nytta av den trots allt lite lugnare sommarperioden. 

*SBTA, Swedish Business Travel Association, är en organisation vars mål är att stötta sina medlemmar – köpare och leverantörer – i frågor som rör tjänsteresor och möten. SBTA har i dagsläget över 250 medlemsföretag och är, tillsammans med de övriga nordiska föreningarna, partners i GBTA, Global Business Travel Association. 

Lotten Fowler är generaldirektör för SBTA och är under 2017 gästskribent i Affärsresenären. Om du som läsare har några frågor eller synpunkter på ämnen du vill att vi tar upp är du välkommen att kontakta SBTA på info@sbta.se. 

Nyhetsarkiv

Länkar

-

Senaste nyheter

Bleisure

Bleisure är ett relativt nytt begrepp som innebär att man kombinerar Business och Leisure, det vill säga arbete och fritid. Till exempel att man förlänger resan med en dag för att turista eller träffa vänner.

Millennials

Även kallade Generation Y, födda någon gång i mitten av 80-talet fram till slutet av 90-talet.  Vad som utmärker Generation Y är bland annat att mobiltelefoni och persondatorer har funnits sedan de var ungdomar och Internet.