Affärsresenären_logga_2017_svart

Toulouse

Toulouse, staden med ett enastående kulturarv, bjuder på många överraskningar. Vad sägs om huvudsäte för Airbus och innehavare av en av de största och bäst bevarade basilikorna i Europa.

Text: Harald Möllerström

Om Paris, Marseille och Lyon är de stora gossarna i Frankrike så skulle Toulouse kunna sägas vara deras bohemiska lillasyster. Toulouse brukar ibland kallas ”den rosa staden” eftersom de flesta äldre byggnaderna är byggda av ett rosafärgat tegel. Även om Toulouse inte är späckat av sevärdheter så kan man i alla fall ståta med Saint-Sernin som är en av de största och bäst bevarade basilikorna i romansk stil i hela Europa. Saint-Sernin är ett etappmål på pilgrimsrutten till Santiago de Compostela. Katedralen byggdes i flera etapper och dess altare dedikerades till påve Urban II år 1096, ett halvår innan han gav klartecken för det första korståget. Och det altaret finns fortfarande kvar.
Toulouse är Frankrikes fjärde största stad och har ett universitet med anor från 1220-talet med drygt 100 000 studenter. Staden är en av de snabbast växande städerna i Västeuropa. 

Katedralen i Saint-Sernin är ett etappmål på pilgrimsrutten till Santiago de Compostela. Foto: Nevskii Dmitri
Katedralen i Saint-Sernin är ett etappmål på pilgrimsrutten till Santiago de Compostela. Foto: Nevskii Dmitri

Ingen brist på hotell i toppklass
I Toulouse kan man exempelvis välja mellan femstjärniga Sofitels La Cour des Consuls Hotel och Hotel Pullman Toulouse Centre eller fyrstjärniga Novotel Toulouse Centre Wilson och Quality Hotel Toulouse Sud.
Från Paris kan man ta sig till Toulouse på flera sätt. Det ena är med höghastighetståget TGV som avverkar sträckan på 5 timmar och 30 minuter medan flyget från Charles de Gaulle eller Paris-Orly tar drygt en timme. Fördelen med Toulouses flygplats Blagnac är att den närmast känns som att den är gjord för att du på snabbast tänkbara sätt ska komma ut ur terminalbyggnaden istället för att bli utsatt för en massa försäljare. Du kan vidare nå Toulouse från en rad andra städer i Europa med flyg. 

La Cour des Consuls, ett lyxigt boutiquehotell och spa beläget i en rosa byggnad från 1800-talet i Toulouse
La Cour des Consuls, ett lyxigt boutiquehotell och spa beläget i en rosa byggnad från 1800-talet i Toulouse

Airbus huvudsäte
Idag är Toulouse troligen mest känt för att staden är huvudort för tillverkningen av Airbus flygplan och flygtillverkaren är idag stadens störste arbetsgivare med 80 000 anställda. 
Airbus är ett konsortium av i huvudsak spanska, franska och tyska intressen som grundades för 47 år sedan. Sedan det första planet av typ Airbus A300 sattes i trafik 1974 har man tillverkat ett tiotal andra modeller, däribland superjumbon A380 och nu senast Airbus A350 med vilken man tagit upp kampen med Boeings 787 Dreamliner.

Vy över Airbus-fabriken som ligger intill Toulouse Blagnacs internationella flygplats
Vy över Airbus-fabriken som ligger intill Toulouse Blagnacs internationella flygplats

Stadshus med historia
Toulouse stadshus, Le Capitole, är byggt kring Henrik IV:s gårdsplan och prytt med en staty av den franske kungen. Henrik var döpt katolik men växte upp som protestant trots att han kallades “Gode kung Henrik” för sina goda gärningar och utsattes för många mordförsök. Han regerade över Navarra på gränsen mellan Spanien och Frankrike som idag till största delen utgörs av den spanska provinsen Baskien. Mördarna lyckades slutligen med sitt uppsåt 1610.
Målningarna och skulpturerna i stadshuset som gjordes i slutet av 1800-talet föreställer viktiga händelser i Toulouses historia. Bland dem är korståget 1209 mot en protestantisk rörelse som kallades katarism i Toulouse, som var början på ett 20 år långt religiöst krig. Stadshuset uppges ha byggts på den plats där biskopen Sankt Sernin led martyrdöden år 257. Biskopens ben bands till en tjur som sedan släpade kroppen efter sig till dess att hans huvud krossades. Det är också en viktig etapp för de pilgrimer som är på väg på Jakobsleden som startar i Le Puy utanför Lyon och som går till Santiago de Compostela där aposteln Jakob är begravd. Hela färden är på 160 mil varför många bara gör den i etapper. Leden är uppsatt på Unesco:s världsarvslista. Första pilgrimen som vandrade var Gottskalk, biskop av Le Puy, år 950. Några hundra år senare gjorde också Heliga Birgitta och hennes man Ulf Gudmarsson den vandringen.

Stadshuset Le Capitole. Foto: Anibal Trejo
Stadshuset Le Capitole. Foto: Anibal Trejo

Delikatesser och flyg
Inte långt från stadshuset ligger Victor Hugos övertäckta torgmarknad. Där finns ett hundratal stånd där man kan köpa alla delikatesser från ost, vin, choklad, korvar, gåslever, anka, gäss, fisk och kött. På övervåningen ligger flera små lunchkrogar. En klassiker i det här området är en ljuvlig rätt som närmast är att beskriva som en gryta med kött, korv, anka och bönor. 
Musée Aeroscopia, som invigdes för ett par år sedan nära Airbus anläggning strax utanför Toulouse är ett rent flygmuseum där man kan studera flygets historia med dess legendariska plan från jetålderns begynnelse för passagerartrafiken som Caravelle, Concorde och Airbus.

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter

kombinera stad med bad

Varför inte kombinera Toulouse med några dagars atlantbad, för bad i Frankrike är så mycket mer än Rivieran.

Saint-Jean-de-Luz – Aquitaine
Saint-Jean-de Luz är ett baskiskt strandparadis nära Biarritz. Hit åker de solsugna fransmännen på semester. Området är omtalat och populärt både tack vare sitt goda kök och det romantiska ljuset. Saint-Jean-de Luz är en gammal fiskeort som numera mest är känd på resorthimlen.

Biarritz – Aquitaine
En riktig sommarstad, vida känd bland soldyrkare och kanske framförallt surfare. Här finns även många surfskolor för den som vill lära sig. Staden stoltserar också med sin fina golfbana och många små, unika butiker.

La Rochelle och ön Île de Ré – Poitou-Charentes
En vacker hamnstad som idag är lika viktig för nöjestrafik och sjöfart. Staden är mycket vacker och absolut värd ett besök. Utanför La Rochelle på ön Île de Ré ligger St. Martin en mysig fiskeby. Ön förbinds med fastlandet via en bro och här finns många fina stränder och även ostron- och musselodlingar.

Tolouse

Land: Frankrike
Valuta: Euro
Landsnr: +33
Tidsskillnad: Ingen skillnad
Invånare: 450 000
Högsta medeltemp: Juni–augusti
Lägsta medeltemp: December–februari