Affärsresenären_logga_2017_svart

Stressade svenskar planerar redan för nästa semester

Semestern är slut och många längtar redan till nästa ledighet. En fjärdedel av svenskarna känner sig stressade över att vara tillbaka på jobbet efter sommaren och lika många tycker att motivationen tryter som värst strax efter en långledighet. Det visar en undersökning* som Travellink, en av Nordens största onlineresebyråer, har gjort. 

Travellink står bakom en omfattande internationell undersökning bland 12 000 resenärer som visar att det är allt annat än lätt att komma tillbaka från semestern. 17 procent av svenska folket börjar planera sin nästa semester så snart de är tillbaka på jobbet.

Och att komma tillbaka efter en sommarsemester känns extra tungt – värre än efter en julledighet. Det påståendet kan en fjärdedel av personerna i den globala undersökningen ställa upp på. Bland svenskarna svarar var tredje person att det påståendet stämmer överens med dem.

- Att ta tjänstledigt är något som många drömmer om. 76 procent av svenskarna i vår undersökning skulle gärna göra det, men 41 procent säger att de inte har råd. Dessutom kan fördelarna med tjänstledighet gynna både arbetsgivare och medarbetare och leda till ökad arbetsmotivation. För medarbetaren är det ett perfekt tillfälle att uppnå personliga mål eller göra den där resan man alltid drömt om, kommenterar Maryline Morini, chef för kundkommunikationen på Travellink.

I Frankrike, som ligger i topp i undersökningen, tenderar arbetsgivaren att vara mer generös med att erbjuda betald tjänstledighet. 16 procent av de medverkande fransmännen har den möjligheten att jämföra med 6 procent i Sverige. I Frankrike är det bara 28 procent av de som drömmer om ledighet, som inte kan genomföra det för att de inte har råd.

Bland de svenskar som skulle vilja ta ledigt handlar det framför allt om att man vill komma bort från ett stressigt arbetsliv eller förbättra den mentala och fysiska hälsan. Men undersökningen visar även att fem procent skulle behöva ta ledigt för att komma över ett förhållande.

Dröjer det till nästa ledighet, kan vi svenskar i alla fall glädja oss åt att vi har bra arbetsvillkor. Enligt undersökningen uppger 34 procent att de har en bra balans i livet och ett bra jobb. Dessutom har svenskar bäst möjlighet i Europa att flexa och jobba hemifrån (22 procent), jämfört med Portugal som ligger lägst i undersökningen (11 procent). 11 procent av svenskarna har även kortare arbetstid under sommaren, en siffra som ligger på samma nivå globalt.


*Om undersökningen
Uppgifterna baseras på en undersökning genomförd av OnePoll under perioden 27 juli till 11 augusti 2017. 12 000 personer från USA, Storbritannien, Frankrike, Tyskland, Sverige, Spanien, Italien och Portugal har deltagit i enkäten. 1000 av dessa är svenskar. OnePoll är medlem av ESOMAR (världsorganisation för marknad-, opinion- och sociala undersökningar).

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter