Affärsresenären_logga_2017_svart

Högtryck på årets julresor - hit reser svenskarna

Nu är det högtryck på årets julresor. Gran Canaria ligger som vanligt i topp men resmålet som sticker ut mest är Miami som klättrat upp på en stabil andraplats och passerar samtliga resmål i Thailand. En fördelaktig dollarkurs och ett ökat intresse för kryssningar väger alltså starkare än oron för fler orkaner. Även Sri Lanka och Vietnam tar sig in på listan vilket tyder på att svenskarna är redo för nya upplevelser och kulturer.

– Gran Canaria är som vanligt svårslaget i toppen, men att Miami kommer så starkt är en positiv överraskning. Även Orlando finns med på topplistan vilket verkligen sätter Florida på kartan över platser att fira jul på. Detta beror förmodligen främst på det behagliga klimatet, att de flesta kryssningsfartygen avgår härifrån samt att det är ett familjevänligt resmål. Att dollarn ligger som den gör spelar självklart också in, säger Lina Eklund, PR-specialist på Resia.
Sri Lanka och Vietnam julens nykomlingar
Asien som alltid varit en stark världsdel med flera thailändska resmål på topplistan förstärker nu med såväl Sri Lanka som Vietnam på en sjunde respektive nionde plats – inget av länderna fanns med bland topp tio i fjol. Resmålen som fick lämna plats för dessa är Kapstaden och Denpasar. Sydney i Australien är fortsatt populärt och hamnar i år på en tionde plats.
– Att Thailand går hem över jul är ingen överraskning, men att vi nu ser fler resmål i Asien bekräftar det vi tidigare sett. Att svenskar vill upptäcka nya platser och uppleva nya kulturer. Sri Lanka är kanske mest känt för sin surfkultur men här finns även djungel, gyllene stränder och teplantager. Phu Quoc i Vietnam är en ö i Siamviken som erbjuder avkoppling i form av bekymmerslöst barfotaliv, något som stressade svenskar värderar högt. Ett resmål jag saknar på listan är Mexiko som erbjuder god mat, spännande historia och kritvita sandstränder. Förmodligen har vädret där på senare tid avskräckt något, säger Lina Eklund, PR-specialist på Resia.
– Boka din julresa så snart som möjligt för att slippa lägga hela reskassan på flygbiljetterna. Kan du resa ut före nionde december brukar du kunna spara en slant, samt om du väljer att resa på självaste jul- eller nyårsafton, säger Lina Eklund, PR-specialist på Resia.

Hit reser svenskarna i jul
1. Las Palmas, Gran Canaria
2. Miami, Florida
3. Phuket, Thailand
4. Bangkok, Thailand
5. Krabi, Thailand
6. Orlando, Florida
7. Colombo, Sri Lanka
8. Santa Cruz, Teneriffa
9. Phu Quoc, Vietnam
10. Sydney, Australien

*Topplistan är baserad på alla bokningar gjorda under 2017 fram till 19 september, med avresa mellan 18/12 och 1/1 2018.

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter