Affärsresenären_logga_2017_svart

Många nykomlingar bland höstens weekendresor

Hösten är här och med den också högsäsong för weekendresor. Trenden med att svenskarna vill upptäcka nya platser och kulturer avspeglas även i topplistorna i höst och vinter. London toppar som vanligt listan men längre ner på listan syns stora förändringar. Årets kaxiga uppstickare är Warszawa, München, Dublin och Paris.

– Att London är överst på listan är inte särskilt överraskande, främst med tanke på det fördelaktiga pundet vi sett på sistone. Att det är så stora förändringar längre ner på listan förstärker trenderna vi tidigare sett i vår Resiabarometer – att vi svenskar vill se nya platser, att vi inte slutat resa trots oro i världen och att vi reser på ett annat sätt, säger Lina Eklund, PR-specialist på Resia.

– Förra året fanns inte Paris med på listan och det var självklart ett resultat av det som hände där 2015. Nu är den romantiska storstaden med på listan igen och kommer starkt. Största klivet har München tagit som nu utmanar storebror Berlin om vem som är herren på täppan. Att Tyskland är ett land att hålla koll på såg vi även i somras då landet hamnade högt upp. Jag tror Tyskland vinner på sin korta flygtid, sitt breda kulturutbud och att det känns som ett relativt säkert resmål, fortsätter Lina Eklund.
 

Warszawa, München, Dublin och Paris in på topplistan
Rom, Wien, Edinburgh och Manchester lämnar topplistan och istället kliver Warszawa, München, Dublin och Paris in. Att Rom trillar från en andraplats till att inte finnas med på listan alls beror troligen på att många redan varit där och nu istället siktar in sig på nykomlingar som Dublin och München. Att både Krakow och Warszawa finns med på listan i år visar att svenskarna gillar prisvärda nykomlingar som kan utmana Prag, som enligt många börjar bli trångt.

– Något som överraskar mig är att Edinburgh lämnar listan, då det är en stad som känns ny och som har ett brett utbud av det mesta. Det kan dock vara så att de som var där förra året nu istället siktar in sig på Dublin som inte ligger allt för långt bort. Dublin är en stad som växer på många sätt, det är ingen tillfällighet att världskända företag som Google, Apple och Facebook har stora högkvarter här. I den internationella staden Dublin kan du bland annat uppleva den pulserande pubvärlden, besöka stadens slott och skrika dig hes på en rugbymatch. Kombinera gärna Dublin med en tur på Irlands västkust där naturen överraskar med vita sandstränder och turkost vatten, säger Lina Eklund, PR-specialist på Resia.

Mest bokade weekendresmålen i höst
1. London (1)
2. Prag (3)
3. Paris (ny!)
4. Berlin (4)
5. Budapest (5)
6. Krakow (6)
7. Amsterdam (10)
8. München (ny!)
9. Dublin (ny!)
10. Warszawa (ny!)

* Topplistan gäller avresor mellan 1 september och 30 november 2017 där man stannar mellan 2-4 nätter på plats. Inom parentes syns förra årets placeringar under samma period.

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter