Affärsresenären_logga_2017_svart

Belgrad

Historien gör sig påmind i varje hörn. I den serbiska huvudstaden vid Donaus strand finns kultur och god mat så det räcker och blir över.

Foto: Vlaidmir Nenezic
Foto: Vlaidmir Nenezic

Text: Harald Möllerström

Belgrad har lagt sitt turbulenta förflutna bakom sig med en explosion av ekonomiska och kulturella utvecklingar. Att Belgrad ytterligare genomgått en pånyttfödelse är ingenting nytt – det hör nästan till vardagen. Under dess 6000 år långa historia har staden lagts i ruiner och återuppbyggts drygt 40 gånger, angriparna har varit allt från kelter, romare, hunner, goter, turkar, habsburgare, nazister och nu senast NATO. Arkitektoniskt har större delen av dess rika och våldsamma historia förvandlats till grus och damm bortsett från den oöverträffade fästningen Kalemegdan, som redan fanns på plats på 500-talet. En del av de överlevande byggnaderna har fantastiska fasader i jugend och art deco från slutet av 1800-talet och början av 1900-talet, och många av dem är i chockerande förfall, men ett stadigt ökande antal har restaurerats på ett vackert sätt. Det finns också spår av en handfull andra intressanta arkitektoniska byggnadsstilar från ny-barock till secessionistisk och Balkan-Oriental.

Stadens bölder – dess brutalistiska, sovjetiska betongblock finns fortfarande kvar och det gör också de gapande hålen efter NATO-missiler i det gamla försvarsministeriets byggnad då Belgrad var huvudstad i Jugoslavien. Men det finns också en känsla av att något nytt är på gång. 
– Detta tillsammans med planerna för stora investeringar från Förenade Arabemiraten kan göra Belgrad till ”Dubais Balkan”, har Belgrads borgmästare Siniša Mali sagt.
– Investeringarna uppskattas till 3,6 miljarder dollar och borde stärka stadens profil på den internationella scenen, sade han vidare. Han sade också att han och hans medarbetares målsättning är att återupprätta Belgrads ställning som ett ekonomiskt, politiskt och socialt centrum i regionen. De har nu inkvarterat sig i det gamla kungapalatset som byggdes på 1800-talet.

Han medger att man ärvde ”enorma finansiella problem” som inneburit att man haft en tid med svåra ekonomiska reformer. Men förhoppningarna om ett medlemskap i EU har svalnat betydligt sedan 2012 då Aleksandar vann presidentvalet i Serbien på en plattform där man utlovade ett medlemskap i EU. Då var 70 procent av landets befolkning för ett medlemskap i EU. Men i presidentvalet 2017 hade ingen av kandidaterna medlemskap i EU i sina vallöften. 
– Serbien har i dagsläget frihandelsavtal med Ryssland, Vitryssland, Kazachstan, Turkiet, EU och USA men det är inga andra länder som har det. Det är skälet till att så många investerare kommer hit eftersom de då kan exportera till alla dessa marknader, säger Mali.

Bland de företag som har investerat i Serbien hör Microsoft och Fiat. Ett annat glamoröst projekt är Belgrads Waterfront Development på 1,8 miljoner kvadratmeter som kostnadsberäknats till 3,5 miljarder euro. Det ligger utmed floden Sava och i det ingår regionens största galleria, hotell, bostäder, restauranger och butiker. Andra projekt som ingår är en ny tunnelbana, en ringväg och en andra landningsbana på Nikola Tesla flygplats utanför huvudstaden. 

Men det förekommer också en pånyttfödelse på gatunivå. Distriktet Savamala, som fram till helt nyligen var ett förfallet industriområde genomgår nu en renässans och håller på att bli ett kreativt nav. I centrum ligger Mikser House, en gammal lagerbyggnad som förvandlats till ett centrum för design, konserter, utställningar och konferenser. Grundaren Ivan Lalić beskrev området tidigare som ”ett syndens näste” som var mest känt för sina föroreningar och prostituerade. Där har man bland annat visat en teaterproduktion av Lars von Triers Dogville samt hållit konserter från klassisk musik till rock. Den här renässansen är kopplad till en pånyttfödelse av stadsbilden med nya chica kaféer och restauranger. 

Han anser att Belgrad ligger på samma prisnivå Warszawa, Budapest och Prag. Många av stadens infrastrukturprojekts behöver privat finansiering innan man planerar ytterligare. Enligt STR Global har Belgrad i dagsläget drygt 30 hotell och knappt 4000 rum. Till de bättre hör Metropole Palace, Hyatt Regency och Square Nine Hotel. 

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter

Fästningen Kalemegdan
Fästningen Kalemegdan
Kalemegdan Park Foto: Marilia Golovianko
Kalemegdan Park Foto: Marilia Golovianko

belgrad

Land: Serbien
Valuta: Dinar
Landsnr: +381
Tidsskillnad: Ingen skillnad
Invånare: 1,6 miljoner
Högsta medeltemp: Juni–augusti
Lägsta medeltemp: December–februari