Affärsresenären_logga_2017_svart

Så mycket äter och dricker svenskarna på semestern

Höstlovet har nyss varit och hos Travellink ser man en ökning av antalet resenärer vecka 44 med 51 procent* jämfört med en vanlig höstvecka. Men hur nyttigt äter och dricker vi på semestern? 6 av 10 svenskar stoppar i sig mer kalorier när de är på semester än vanligt. Och vi testar nya saker: insekter, orm, sköldpadda och till och med hund och katt finns på listan över udda semesterrätter. Men framför allt uppskattar vi god mat. Nästan var tredje väljer fine dining på semestern och 38 procent är emot att besöka restaurangkedjor, vilket är högst bland europeiska resenärer. Det visar en undersökning** som Travellink, en av Nordens största online resebyråer, har gjort bland 1000 svenska resenärer. 

Travellink står bakom en omfattande internationell undersökning bland 12 000 resenärer i åtta länder som visar våra mat- och dryckesvanor när vi är på semester.

Att vi både äter och dricker mer under semestern är kanske inte så överraskande. 6 av 10 får i sig mer kalorier under semestern än hemma och var tredje erkänner att de äter mer skräpmat. Dessutom vill vi gärna testa det lokala köket. 73 procent går alltid på restauranger som är typiska för landet de besöker. 61 procent dricker också mer när de reser – 46 procent dricker dubbelt så mycket eller mer som under en vanlig vecka. 8 procent däremot dricker mindre och 6 procent äter mindre under semestern.

– Svenskar är de som är mest pigga på det lokala köket och de undviker också restaurangkedjor mer än övriga européer i undersökningen.  Svenskar och amerikanare är mest intresserade av fine dining och går gärna på restauranger som har stjärnor i Guide Michelin, kommenterar Maryline Morini, chef för kundkommunikationen på Travellink.

Överlag är vi svenskar nyfikna på den lokala maten när vi reser. Var tredje person i undersökningen säger att det lokala köket påverkar vart de reser. 4 av 10 vill också testa lokala alkoholdrycker när de är på semester, vilket är högst bland länderna i undersökningen. Ska vi resa på en mat-inspirerande resa väljer vi inte helt oväntat Italien, Frankrike eller Thailand. 

Mest udda maten vi svenskar är beredda att testa (inom parantes visar hur många som faktiskt testat det)

Krokodil                 30 procent (14%)
Orm                       25 procent (7%)
Insekter                 21 procent (10%)
Sköldpadda           18 procent (6%)
Spindlar                 18 procent (3%)
Hund                      10 procent (3%)
Katt                        8 procent (2%)

Top 10 länder dit svenskarna helst reser på matresor (inom parantes visas de internationella placeringarna)

Italien (1)
Frankrike (2)
Thailand (5)
Grekland (6)
Spanien (4)
Indien (9)
Japan (8)
Mexiko (3)
Kina (7)
USA (10)

*Statistiken avser resor under perioden 27 oktober till och med 5 november 2017 jämfört med resor under perioden 29 september till och med 8 oktober 2017. 

**Om undersökningen
Uppgifterna baseras på en undersökning genomförd av OnePoll under perioden 27 juli till 11 augusti 2017. 12 000 personer från USA, Storbritannien, Frankrike, Tyskland, Sverige, Spanien, Italien och Portugal har deltagit i enkäten. 1000 av dessa är svenskar. OnePoll är medlem av ESOMAR (världsorganisation för marknad-, opinion- och sociala undersökningar).
 

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter