Affärsresenären_logga_2017_svart

Travellink listar populäraste resmålen senaste 50 åren

Tillhör du dem som reste mycket till Kanarieöarna, Grekland eller Spanien som barn? Då är du troligtvis född runt millennieskiftet. Gick resorna däremot främst till skandinaviska länder, Tyskland eller möjligtvis till Spanien. Ja, då är du snarare 50+ idag. En av Nordens största onlineresebyråer Travellink har tittat på hur vi reser idag och för 50 år sedan och hur det påverkar vart vi reser med våra egna familjer idag.

Statistiken är en sammanställning* från Travellink, en av Nordens ledande onlineresebyråer, som har undersökt data från 13 000 resenärer, för att se hur resvanorna har ändrats under de senaste 50 åren. 
– Idag reser vi till platser som våra föräldrar och far- och morföräldrar inte ens drömde om när de var unga. Men vi tar också med oss familjen till platser vi var på som unga, säger Maryline Morini, chef för kundkommunikationen på Travellink.  

Under 50- och 60-talet var det framför allt populärt att semestra inom Europa. Och så ser det fortfarande ut bland svenskar. Idag reser 48 procent regelbundet inom Europa med sina familjer. Däremot skiljer det sig åt vart i Europa man reser. Grekland var t ex inte så populärt för 50 år sedan - bara 8 procent av svenskarna åkte dit under 60-talet. Istället höll man sig till de skandinaviska länderna och till Tyskland och Spanien. 30 år senare åkte 34 procent till Grekland som då toppade tillsammans med Kanarieöarna, Italien och Tyskland (se tabell nedan).

– Idag är svenskarnas populäraste resmål i Europa fortfarande Kanarieöarna och Skandinavien tätt följt av Grekland. Men även Spanien har blivit hett bland familjer och Storbritannien klättrar snabbt. Var tredje person är mer intresserad av storstadssemester idag än vad de var för 10 år sedan och London lockar många, säger Maryline Morini.   

Ryssland då – Sydostasien nu
Totala antalet internationella resor ökade från ungefär 25 miljoner år 1950 till cirka 763 miljoner 50 år senare**. Och ju mer vi semestrar desto längre resor gör vi.

Längre familjeresor idag går oftast till Sydostasien, USA och Karibien. Under 60-talet var det populärt med USA, Nordafrika och Ryssland, dit var femte långresa gick. Endast 3 procent av de som föddes runt millennieskiftet reste däremot till Ryssland (se tabell nedan).

70 procent bokar online 
– Billigare flyg och onlineresebyråer har bidragit till att göra resandet mer tillgängligt för fler. Det har även blivit enklare och billigare att göra längre resor. USA var och är fortfarande ett av de mest populära resmålen bland Europeer när man vill resa långt bort. Sydamerika däremot har minskat i popularitet medans sydostasien ligger i topp både bland backpackers och de som söker lite lyxigare resor.

40 procent av de som deltagit i undersökningen svarar att de brukade boka sin resa via en traditionell resebyrå för 10 år sedan. Idag är den siffran nere på 8 procent och har ersatts av onlinebokningen som ligger på 70 procent.
– Onlinebokningen har onekligen förändrat vårt sätt att boka. Det har blivit så mycket enklare att resa och en bokning är bara ett klick bort. 25 procent av de som deltagit i undersökningen säger att en viktig anledning till att de reser mer idag är att det är så enkelt att boka, säger Maryline Morini.

Topp-10 länder dit svenskar åkte inom Europa för 50 och 20 år sedan och dit vi tar familjen idag  

Land Länder dit 50+
åkte som barn
Länder dit 18-29-
åringar åkte som barn
Länder dit vi ofta åker
med familjen idag
Kanarieöarna 12 % 40 % 31 %
Skandinavien 52 % 38 % 30 %
Grekland 8 % 34 % 28 %
Spanien 17 % 22 % 27 %
Italien 13 % 22 % 21 %
UK 13 % 15 % 20 %
Tyskland 26 % 22 % 19 %
Frankrike 20 % 18 % 18 %
Mallorca, Menorca
Ibiza
6 % 18 % 14 %
Turkiet 2 % 18 % 14 %

 

Topp-10 långresor dit svenskar åkte utanför Europa för 50 och 20 år sedan och dit vi tar familjen idag

Land Länder dit 50+
åkte som barn
Länder dit 18-29-
åringar åkte som barn
Länder dit vi ofta åker
med familjen idag
Sydostasien 21 % 21 % 41 %
USA 36 % 27 % 41 %
Karibien 7 % 3 % 15 %
Australien 14 % 6 % 11 %
Mexico 7 % 6 % 10 %
Nordafrika 29 % 33 % 10 %
Ryssland 21 % 3 % 6 %
Sydamerika 0 % 15 % 6 %
Kina 0 % 9 % 5 %
Indien 0 % 9 % 3 %

*Om undersökningen 
Uppgifterna baseras på en undersökning genomförd av OnePoll under perioden 29 mars till 22 maj 2017. 13 000 personer från USA, Storbritannien, Frankrike, Tyskland, Sverige, Spanien, Italien och Portugal har deltagit i enkäten. 1000 av dessa är svenskar. De som har svarat är vuxna och i de fall statistiken avser barn, har svaren angetts av vuxna som har barn i åldrarna 0–19 år.
OnePoll är medlem av ESOMAR (världsorganisation för marknad-, opinion- och sociala undersökningar).
** World Tourism Organization 

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter