Affärsresenären_logga_2017_svart

Buenos Aires

Buenos Aires, som är beläget mellan Argentina och Uruguay längs den västra stranden av floden Rio de la Plata, betyder bokstavligen "bra luft" men för de första spanska sjöfararna, som koloniserade Argentina på 1500-talet, betydde det troligen "sköna vindar".

Text Harald Möllerström

Efter det att Argentina förklarade sig självständigt från Spanien 1816 och efter årtionden av inbördeskrig på 1860-talet, upplevde landet en lång period av ekonomisk blomstring. Buenos Aires blev landets ekonomiska och politiska maktcentrum och lockade till sig enorma förmögenheter från Argentinas bördiga jordbruksområden. På 1880-talet fungerade landet tack vare regeringens politik som uppmuntrade invandring, en magnet för européer som ville slå sig ner här i början av 1900-talet. Argentina hade då blivit världens sjunde rikaste nation.
Och i takt med att staden byggdes ut på 1900-talets början i nyklassisk arkitektur och Belle Epoque samt breda boulevarder fick staden smeknamnet ”Sydamerikas Paris”.
Man kan fortfarande se kvarlevor från tidsperioden Belle-Epoque i den tjusiga arkitekturen i huvudstaden Buenos Aires. Porteños, som invånarna i Buenos Aires kallas, härstammar i första hand från italienska, spanska och andra europeiska kulturer som lockades till Argentina under den perioden, en invandring som praktiskt taget omskapade både landets folk och ekonomi.
Men sedan den gyllene epoken har landet drabbats av en serie missöden från militärdiktaturer, förödande ekonomiska kriser och korruptionsanklagelser. Om du nämner Argentina idag så tänker folk i allmänhet på den förra presidenten Cristina Fernández de Kirchner, som riskerar att ställas inför rätta för bland annat för korruption. 

Buenos Aires
Buenos Aires

I egenskap av hustru till förre presidenten Nestor Kirchner, försökte CFK, som hon ibland kallas i pressen, uppnå samma status som Argentinas mest firade kvinnliga politiker Eva Peron som trots att hon aldrig valdes till något ämbete blev oerhört inflytelserik även efter sin död. Broadwayfans tänker omedelbart tillbaka på bilder av musikalen Evita med Eva och hennes make, president Juan Peron, på balkongen av presidentpalatset La Casa Rosada där de vinkade till massorna på torget nedanför. 
Casa Rosada ritades för övrigt av den svenske arkitekten Henrik Åberg och det är också han som har ritat gravkapellet i Buenos Aires. 
Det kanske därför är mest logiskt att börja utforska Buenos Aires från presidentpalatset, som också kallas the Pink House. Mitt emot ligger torget Plaza de Mayo, som sedan början av 1800-talet varit scenen för varje större politisk händelse i landet. I dess mitt ståtar Piramide de Mayo, till minne av den revolution som ledde till Argentinas självständighet. En av torgets mest gripande tilldragelser är den vaka som hålls varje vecka av Madres de la Plaza de Mayo, Mödrarna av Plaza de Mayo.
Varje torsdagseftermiddag sedan 1977 har kvinnor med vita sjalar samlats här för att protestera mot att deras barn fördes bort under det brutala militärstyret 1976–83.

Presidentpalatset Casa Rosada ritat av den svenske arkitekten Henrik Åberg
Presidentpalatset Casa Rosada ritat av den svenske arkitekten Henrik Åberg
Avenida de Mayo Avenida de Mayo

Andra exempel på Argentinas historiska kulturarv är stadshuset Cabildo och katedralen, som var ärkestift för förre kardinalen Jorge Mario Bergoglio, idag mer känd som påve Francis. Och påven har blivit en kassapjäs i sin egen hemstad. Här kan besökare välja mellan olika turer där man kan få se var han är född, var han bott och var han verkat.
I hörnet av torget, går Avenida de Mayo västerut där man hittar en rad traditionella kaféer, som har inspirerats av tangomusiken. En av dem är i Café Tortoni, som regelbundet frekventeras av intellektuella som Jorge Luis Borges och många politiker. Ett annat är det elegantare Las Violetas, som nyligen fyllde 133 år. Det är ett kafé i fransk stil där det serveras en klassisk frukostmeny med café con leche och tre croissanter. 
Efter Evitas död vid bara 33 års ålder 1952 bevarades hennes kropp på makens order i väntan på att man skulle bygga ett jättelikt mausoleum där hon skulle vila.
Men innan mausoleet var färdigbyggt störtades Peron och flydde från landet 1955. Militärjuntan, som störtade honom, förbjöd peronismen och alla anspelningar på diktatorn eller hans hustru. Evitas kropp försvann under mystiska omständigheter och återfanns inte förrän det avslöjades att hon hade blivit begravd i Italien under ett annat namn. Där grävde man upp hennes kropp och förde den till Spanien där den landsflyktige Peron och hans tredje hustru Isabel rapporterades ha gömt den i sin matsal. 
Evita gjorde ytterligare ett offentligt framträdande 1974, när Peron själv dog. Idag vilar hon slutligen under en gravsten i svart granit i Recoleta, ett 
välbärgat område som kännetecknas av pampig arkitektur från Belle Epoque. Ett typiskt exempel är Algodon Mansion Hotel som ligger på gatan 1647 Montevideo. Huset som var byggt 1912 restaurerades nästan 100 år senare och dess glastäckta patio är en lysande plats för en utmärkt för ett glas argentinskt rödvin som en Cheval des Andez Mendoza årgång 2013. Du kommer inte att ångra dig.

Planetariet Galileo Galilei
Planetariet Galileo Galilei

Från Recoleta är det bara 20 minuters promenad till ett av de största grönområdena i Buenos Aires som ligger i Palermo. Det är ett område med parker och sjöar och växter från hela Argentina. Här ligger också det imponerande planetariet Galileo Galilei där man kan beskåda en bit månmaterial som hämtades hem från planeten av månfarkosten Apollo XI. Där finns vidare Malba, en förkortning av Museo de Arte Latinamericano de Buenos Aires, som anses förfoga över en av de finaste samlingarna av latinamerikansk konst i världen och där finns bland annat verk av andra Frida Kahlo, Xul Solar, Diego Rivera och Guillermo Kuitca. 
Ska man bo ståndsmässigt när man möter sina affärsbekanta kan man checka in på det mycket eleganta Alvear Palace, som häromåret fyllde 85 år. Det ligger i det lika eleganta distriktet Recoleta med designerbutiker och gallerier. Nästan lika påkostat men inte lika dyrt är Park Hyatt som ligger på Avenida Alvear och som enligt många serverar den bästa buffetbrunchen på helgerna i staden. 
Olsen har blivit stamlokus för utlänningar, filmfolk och förmögna argentinare på helgerna tack vare sin berömda buffet. Inredningen är helt igenom skandinavisk och här serveras bland annat sill och rökt lax med argentinsk bondiola (fläskfile). Boka i förväg, är det vardag kan vi rekommendera något av Palermos trendiga matställen. Några exempel: Bar Uriarte, Central, Dmoinga, El Diamante, Zadvarie eller Social Paraiso.

Palermo, ett av de största grönområdena i Buenos Aires Palermo, ett av de största grönområdena i Buenos Aires

För de som intresserade av hästar åk ut till Hipodrome Argentino de Palermo. Är du här i november eller december bör du besöka Palermo Polo Field, där världens bästa polospelare, däribland företrädare för det brittiska kungahuset och de arabiska emiraten och Saudiarabien, gör upp om titeln.
På den södra sidan av Buenos Aires nära floden River Plate, ligger San Telmo, en av huvudstadens äldsta kvarter. De exklusiva husen i Recoleta byggdes av förmögna stadsbor som flydde från en epidemi av gula febern som hade drabbat det här lågt liggande området.
 Efter flera års renovering stod så Teatro Colón klart. Dess operahus vars akustik räknas i samma klass som La Scala i Milano, Metropolitan i New York, Parisoperan, Wiens Staatsoper och the Royal Opera House i London, skulle ursprungen ha stått klart till hundraårsjubileet 2008 men man behövde ytterligare två år för att sammanfalla med 200-årsjubileet av majrevolutionen då Argentina blev självständigt. Under operans historia har alla världsartister uppträtt där.
Dags för middag. Argentinska kor är uppfödda på gräs i Pampas och resultatet är en av de mest smakrika biffarna i hela världen. Besök någon av stans många parillas – steakhouses. För en mycket smakrik köttbit, satsa på en bife de chorizo och om du vill ha filét annars beställ bife de lomo. Bra krogar i San Telmo är La Brigada, El Disnivel och Burzako medan La Cabrera är ett bra alternativ i Palermo.
Nu är det dags för en bar. Ingen går till en nattklubb före 02.00 så vi tar oss till ett vattenhål för påfyllning. Prova den lokala favoriten – fernet och Coca cola. Därefter beger vi oss till en av de många tangosalongerna (milongas) i den argentinska huvudstaden. Antingen drar man iväg till El Nino Bien i sekelskiftesstil med en stor danssalong eller så tar man sig till den mindre turistiska och mer intima La Viruta. 

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter

Buenos Aires
Buenos Aires