Skärmavbild 2017-01-17 kl. 18.18.54

Michelinguiden

Hur kommer det sig att en däcktillverkare är hela världens ohotade auktoritet på mat?

Varför finns Michelinguiden?
Michelinguiden ges ut varje år av den franska däcktillverkaren Michelin. Den utkom för första gången år 1900 och stjärnorna för restauranger började delas ut på 1930-talet.
Syftet med guiden var att få bilåkarna att åka ut på små resor och helt enkelt slita på däcken. Därför finns både restauranger och hotell med i guiden.

Hur fungerar det?
I teorin kan vem som helst rekommendera en restaurang till Michelinguiden, men om tipset går hem vet man inte. Alla inspektörer är anonyma så resturangerna vet aldrig om ifall de varit där. Stjärnorna ges ut av inspektörer som ska besöka restaurangerna med 18 månaders mellanrum. Är en restaurang på väg att förlora sin stjärna eller få fler kan fler besök läggas in. Guiden har fått kritik för att det ibland tar längre än 18 månader mellan besöken, vilket innebär att de kanske inte är så uppdaterade som de borde vara.
En restaurang som kandiderar för en Michelinstjärna får fyra besök. En tvåstjärnig kandidat får tio besök innan en möjlig uppgradering till tre stjärnor. Besöken sker anonymt och Michelin betalar räkningarna.
Guiden ges ut en gång i året, vanligtvis vid mars. I år är det andra gången den nordiska guiden kommer ut. Det firar man med att byta namnet från Michelin Guide Nordic Cities 2015 till Michelin Nordic Guide 2016. Den nordiska guiden kommer att finnas med i Michelinguidens applikation för Europeiska hotell och restauranger.

Vilka är inspektörerna?
En inspektör är ofta utbildad på en restaurang- eller hotellskola och har flera års erfarenhet av branschen. En ny inspektör genomgår en sex månader lång utbildning där hen får ta del av den gemensamma synen kring hur maten bedöms. Det är viktigt att det alltid är samma sorts bedömning, oavsett vem som gör den. I slutet av utbildningen besöker man flera olika restauranger tillsammans med en erfaren inspektör. Sedan är man redo att ge egna betyg.

Vad beaktas?
Efter att inspektören ätit på restaurangen fyller hen i en rapport. Fem punkter tas i beaktande:

  • Kvaliteten på ingredienserna.
  • Tillagandet och kombinationen av smaker.
  • Kreativiteten.
  • Värde för pengarna.
  • Kvalitet över tid – den ska hållas jämn och inte variera
Det handlar alltså bara om maten. Rykten har gått om att också inredningen och servisen bedöms, men det stämmer inte. Inspektörerna tittar också på det, och de syns i guiden med sked- och gaffelsymboler (man kan få en till fem korslagda bestick). Men de påverkar alltså inte beslutet att ge eller ta bort en stjärna. Hotell belönas på samma sätt och betygsätts med ett till fem torn.

Nyhetsarkiv

Länkar

-

Senaste nyheter

Vad betyder stjärnorna?
 

  • En stjärna betyder en väldigt bra restaurang i sin katergori.
  • Två stjärnor innebär utomordentlig matlagning, värt en omväg.
  • Tre stjärnor innebär en exceptionell kokkonst, värt en resa. Restauranger med Michelin-stjärnor är ofta dyra (men det är inget krav). Den som är sugen på riktigt bra mat till en billigare peng kan istället hålla koll på utmärkelsen Bib Gourmand, som delats ut sedan år 1995. Den står för vällagad med till ett rimligt pris.

Michelin House öppnade 1911 som däckdepå, men sedan 1987 är det The Conran Shop och Bibendum Restaurant som huserar på 81 Fulham Road, Kensington, London.