Affärsresenären_logga_2017_svart

Lyxkrogar får mig att gäspa

Pontus Frithiof är kock, krögare och entreprenör med passion för mat, vin, att göra branschen attraktiv samt förändringar och förnyelser. Redan som 15-åring började han sin karriär och vid 27 års ålder öppnade han sin första restaurang Pontus in the Green House, som utsågs till Sveriges bästa restaurang och fick flera utmärkelser. Pontus har genom åren mottagit utmärkelser som årets krögare, årets affärskrog samt tilldelats Gastronomiska Akademins Guldmedalj och skrivit boken Pontus by the Book, som också vunnit priser.

Pontus driver idag flertalet restauranger i Stockholmsområdet med ambitionen att göra god och vällagad mat för människor som är på väg. De grundläggande värdena kvalitet, omtanke, personlighet, humor och en nypa flärd genomsyrar alla hans verksamheter och initiativ.

Text Pontus Frithiof Bilder Pål Allan + privata bilder

När jag var 16 år gammal började jag arbeta för Erik Lallerstedt i hans kök på Österlånggatan 17. Kärleken till maten och fascinationen för restaurang hade jag med mig hemifrån. Maten har alltid varit viktigt i min familj, precis som för min egen familj idag. Efter ett par år hos Erik fick jag förmånen och möjligheten att jobba i Frankrike, där jag också fick bekanta mig med helt nya råvaror som exempelvis levande pilgrimsmusslor i skal. Jag kom också i kontakt med fransk hierarki och franskt ledarskap, något som definitivt förtjänar en egen krönika!

Hela tiden bygger jag på min kunskapsbank och mina erfarenheter. Jag har också haft möjlighet att äta på väldigt många bra krogar runt om i världen, men faktum är att många av de bästa faktiskt lämnat mig med en gäspning. Det är ytterst sällan som de dyraste krogarna gett mig valuta för pengarna eller
en upplevelse. Däremot, små genuina bistros med krögaren bakom grytan, råvarorna inhandlade från torget och en stökig miljö med hjärta är oftast de restaurangbesök jag gillar allra bäst! Men det finns en helt annan sak som jag noterat att jag själv mer och mer fascineras över – det inoljade och välregisserade maskineriet. Med mina mångåriga erfarenheter så är jag näst intill nördigt analyserande
över hur saker inom servicebranschen fungerar (troligen till min personals stora förtret!).

En av de första upplevelserna som verkligen imponerade mig var inte alls kopplat till mat, utan ett event i Berlin med Audi för många år sedan (jag är en bilroad kille). Det som fascinerade mig var eventets precision i varje detalj, från upphämtningen på flygplatsen och inskanningen av allas bagage, som sedan stod placerade på rätt rum innan vi kom fram, till den tydligt utmejslade slingan i bilens navigation. Om någon skulle missa GPS-instruktionen stod det naturligtvis män från Audi längs vägen, iklädda svart jackor med Audis logga, och visade dig rätt. Gåshud.

Efter vi ätit lunch på flygfältet, där dagen lite senare också skulle avslutas, hade Audis representanter parkerat om bilarna. Alla på rad åt samma håll med exakt avstånd till varandra, varannan röd bil och varannan grå, och alla med exakt samma vinkel på takluckans öppning. Gåshud.

Men just nu är jag nog ändå mest fascinerad av Björn Frantzéns nya krogsatsning med just namnet
”Frantzén”, som är först med tre Michelinstjärnor i Sverige. Maken till välregisserad upplevelse inom måltidsindustrin har jag nog faktiskt aldrig upplevt någonstans i världen. Visst var maten är helt enastå
ende, miljön fantastisk, servicen något alldeles extra och vinerna makalöst bra. Men framförallt var det den perfekta helheten. Eftersom jag vet vad som krävs för att nå dit, lyfter jag ödmjukt på (kock)hatten för Björn Frantzén och hela hans team. Gåshud.

Den svenska matscenen är på absolut topp just nu och vi är ett ”matland” av yppersta klass, även ur ett globalt perspektiv. Med tanke på hur viktig besöksnäringen är för svensk ekonomi ska vi vara glada och stolta över detta faktum.

Kanske något för våra politiker att fokusera mera på?

Pontus

PS. Följ mig gärna på instagram: @by_pontusf_frithiof
Feedback mig gärna till pontus.frithiof@pontusfrithiof.com

Grilltips By Pontus

FYLL INTE GRILLEN MED KOL!

Ibland hamnar jag i situationen hos vänner ”du kan väl grilla Pontus”. Väl framme vid grillen är den
fylld med kol och temperaturerna närmar sig solens kärntemperatur. Bortsett från att man effektivt får bort all hårväxt på armarna så är det svårt att lyckas med grillningen. Jag brukar fylla grillen 25 - 40 procent med kol och låta den andra sidan vara den svalare sidan. Testa det!

TA BORT LOCKET!

Så länge du inte ska grilla en hel biffrad (som ändå inte blir så bra på grillen), så grilla utan lock! Det
ger dig koll på vad som händer på grillen. Dessutom, när stekte du en biff med locket på senast? Nej
just det.

VARMA TALLRIKAR
Som svensk vill man ju gärna börja grilla tidigt, gärna redan i februari! Om man liksom jag har denna böjelse, är det bra att tänka på att även om grillen är varm och maten kommer vara varm, så svalnar maten mycket fort på en kall tallrik. Äter du dessutom ute och det inte är en unik högsommardag, så är du betjänt av en varm tallrik!

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter

Erik Lallerstedt är inte bara en viktig del i mitt liv. Han är också en viktig del av svensk gastronomi.
Erik Lallerstedt är inte bara en viktig del i mitt liv. Han är också en viktig del av svensk gastronomi.
Gåshud.
Gåshud.
När jag hinner pratar jag gärna med gästerna på Brasserie, Pontus in the Air, på Arlanda terminal 5.
När jag hinner pratar jag gärna med gästerna på Brasserie, Pontus in the Air, på Arlanda terminal 5.