Affärsresenären_logga_2017_svart

Berlin

För drygt ett årtionde sedan försökte Berlins dåvarande borgmästare Klaus Wowereit, locka till sig kreativa personer till Berlin under uppropet ”Berlin är fattigt men sexigt”. 

Text: Harald Möllerström

Berlins förvånansvärt låga hyror jämfört med andra europeiska huvudstäder bidrog till att locka till sig konstnärligt lagda människor från hela världen och gjorde Berlin till ett ledande centrum för konstnärer, författare, musiker och i allt högre grad tekniska snillen och web-entreprenörer.
”Vår målsättning var att bli Europas ledande nav för nystartade bolag” sade Wowereit, för ett par år sedan.
Berlin har bara på de senaste åren lockat till sig närmare 3 000 nystartade företag inom tekniksektorn och kapital i storleksordningen hundratals miljoner euro från några av världens största riskkapitalfonder. 
Microsofts grundare Bill Gates har gått in med 35 miljoner dollar via sitt företag ResearchGate, ett globalt nätverk för forskare med bas i Berlin och där finns även Gates efterträdare på Microsoft Steve Ballmer förutom en rad andra storföretag som Deutsche Telekom, Deutsche Post, läkemedelsbolaget Bayer, mediejätten Alex Springer och Coca-Cola.
”Vi har valt Berlin eftersom staden är ett centrum för kreativitet och blivit den ledande staden för nystartade It-företag i Europa tillsammans med London”, säger Microsofts general manager för Tyskland Christian Illek.  
Ett av flera svenska företag som flyttade till Berlin är SoundCloud som grundades av Alexander Ljung och Erik Wahlforss.
Under ungefär samma period har Berlin vuxit som konferensstad till världens femte mest populära med 13 000 internationella konferenser under 2017.
Kulturutbudet är bland det svettigaste i Europa med 170 museer och 200 gallerier. Dessutom finns 150 teatrar och två operahus och det handlar årligen om cirka 1 500 evenemang av olika slag på ett år. En kulturutflykt i Berlin kan börja på Museeinsel där man bland annat samlat Pergamonmuseet, konst från antiken, från egyptiska Nefertiti till det grekiska Pergamonaltaret och Nationalmuseet, en samling med europeiska mästare från 1400-talet till 1900-talet. 
Vi tar oss sedan raskt över till västra Berlins motsvarighet till Friedrichstrasse, östra Berlins stora shoppinggata, med alla märkesnamn inom konfektion väl representerade, Kurfurstendamm eller Ku´damm som berlinarna säger. 

Här ligger bland annat KadeWe, ett av världens största varuhus, tvåa i Europa efter Harrods. Sjätte våningen är nog unikt i sitt slag. Här hittar man ett enormt utbud av korvar och ostar. Det finns exempelvis 1200 sorters korv och 1300 sorters ostar.
En annan gammal kvarleva vid Ku´damm är Café Kranzler, den plats där man vistades om man ville synas under tiden i Västberlin innan muren revs och Checkpoint Charlie. 
Men det finns också ett annat Berlin. Det handlar om muséer som tillägnats egendomligheter som det amerikanska punkbandet Ramones och curriwursten, men värst i den vägen måste vara den miniatyrsamling av bagateller som tillägnats den amerikanske skådespelaren och sångaren David Hasselhoff. I detta väl dolda museum som ligger på bottenplanet av ett vandrarhem finns föremål som sträcker sig från Hasselhoffs tid som stjärna i den amerikanska TV-serien Knight Rider som visades i Sverige på 1980-talet och långköraren Baywatch som visades i dussintalet år i slutet av det förra århundradet till hans osannolika karriär som popsångare. 
Varför tyskarna har tagit till sig Hasselhoffs sånger uppges fortfarande vara ett väl förborgat mysterium. 

Fans till David Bowie har i åratal gjort pilgrimsresor till Hansa Studios nära Potsdamer Platz där den numer framlidne sångaren spelade in sina album ”Low”, ”Heroes” och ”Baal” så musikfans i allmänhet borde faktiskt avsätta en eftermiddag för ett besök här. 
Album som U2:s ”Achtung Baby”, Iggy Pops ”Lust for Life” och R.E.M.:s sista studioalbum, ”Collapse Into Now” inspelades alla här. Brandenburger Tor och TV-tornet, som från början var Östberlins TV-torn är andra klassiska turistmål i den tyska huvudstaden för att inte tala om Berlinmuren och den gamla storflygplatsen Tempelhof. Den var vid in vigningen 1936, var en av världens största byggnader och flygplatser men släcktes ned för gott efter den sista flygningen 30 oktober 2008 då en DC- 3:a och en Junkers Ju-52 lyfte från Tempelhofs flygplats i Berlin - och en 80 år lång epok därmed var till ända. Många ifrågasatte visheten att lägga ner den så centralt belägna flygplatsen (nästan på gångavstånd från centrum), som av den brittiske arkitekten Norman Foster beskrivits som ”alla flygplatsers moder." 
   Samtidigt tog Berlin Airports ett stort steg mot förverkligandet av det viktigaste framtida projektet i regionen, koncentrationen av all flygtrafik till nya Berlin Brandenburg International (BBI), som skulle stå klar 2011. Men den är sju år senare ännu inte klar. 

Om man vill känna historiens vingslag bokar man in sig på Hotel Adlon, som är ett av Tysklands 
mest kända och traditionsrika lyxhotell. Det ligger på paradgatan Unter den Linden 77,  i Berlin och i anslutning till Brandenburger Tor vid Pariser Platz. Det var på sin tid i början av det förra seklet ett av världens vackraste och lyxigaste hotell. Det ursprungliga Hotell Adlon byggdes 1907 och brann ned 1945.
Berlin har inte varit känt som någon matstad och det kommer säkerligen som en överraskning för många att Berlin idag har 14 krogar i med en stjärna i Michelinguiden och sex krogar med två stjärnor och det är i det forna Östberlin, i trakterna av Gendarmenmarkt nära Unter den Linden, du hittar många av stans bästa.
Många som är här för första gången tar det säkra före det osäkra och går antingen till Gabriele på Bwehrenstrasse, Grill Royal på Friedrichstrasse, bägge i Berlin Mitte och Restaurant Schneeweiss på Simplonstrasse.
Ett alternativ till de etablerade krogarna är de nya livsmedelshallarna där man serverar mat från hela världen.  Den mest kända är Markthalle Neun på Eisenbahnstrasse i Kreuzberg.
Men du måste ändå prova stans signaturrätt currywurst.

För de som vill prova det äkta tyska köket rekommenderas Die Berliner Republik på Schiffbauerdamm 8 som serverar hemlagat mellan 06.00 och 18.00 och har ett stort öl sortiment. 
Andra bra ställen är Altes Zollhaus Gabriele liksom Brasserie am Gendarmenmarkt och Borchardt.  Det är säkrast att boka i god tid eftersom alla tre är mycket populära. 

Nattlivet i Berlin är legendariskt. Till skillnad från andra tyska städer är Berlins nattliv öppet 365/24.
Det finns jazzklubbar med levande musik med uppträdanden där man helt enkelt går upp och jammar som Yorckschlösschen i Kreuzberg eller Quasimodo i Charlottenburg där legendarer inom jazz och blues har uppträtt sedan 1975. 
Punkklubben S036 där både Iggy Pop och David Bowie har uppträtt. En annan het klubb är Hangar 49 som ligger utmed floden Spree och den bästa jazzklubben är A-Trane, som ligger vid Savignyplatz, där världsstjärnor som pianisten Herbie Hancock och trumpetaren Wynton Marsalis har spelat. 

Det finns få platser med sådant drag som Berlin. Den största koncentrationen av klubbar hittar du i det östra distriktet av Mitte, Friedrichshain och Prenzlauer Berg. Det gamla industriområdet Hackesche Höfe är också ett trendigt område med hundratals kaféer, barer och pubar.
Det är drag på klubbarna fram till frukost följande morgon och ibland ännu längre. 
Lägg klubbarna Berghain, Cookies och Felix Weekend, och Watergate Club på minnet. Watergate Club har en underbar utsikt över floden Spree är ett av Berlins toppställen. Det ligger tämligen nära Berghain/Panorama Bar och det är därför rekommendabelt att börja här och sedan avsluta hos Berghain, som är beläget ett stenkast därifrån. Det är Berlins hetaste ställe då det gäller techno och electro med stora namn bakom skivspelarna. House of Weekend är enligt andra Berlins hippaste technoclub och med sitt fantastiska läge på 13:e våningen i ett gammalt sovjetiskt kvarter vid Alexanderplatz,  är det inte svårt att se varför. 
 
Tyskland är världsberömt för sitt öl och Berlin lika berömt för sina biergartens av vilka de flesta är öppna mellan april och september beroende på vädret.
Tiergarten Park och Café am Neuen See lockar kanske mest besökare men om du vill uppleva en plats dit berlinare beger sig så blir det till antingen Prater Biergarten i Prenzlauer Berg eller mer hippa Eschenbräu som ligger på bottenplanet i en byggnad nära Leopoldplatz.
Berlins mest kända öl är Berliner Weisse – ett veteöl som bör drickas svalt, cirka 8-10 grader. Det är ett öl med historia och omnämns första gången 1642 av den tyske läkaren Elsholz. Under 1800-talet var Berliner Weisse det mest populära ölet i Berlin. 

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter