Skärmavbild 2017-01-17 kl. 18.18.54

La Piazza

På Biblioteksgatan mitt i centrala Stockholm ligger den nyöppnade italienska marknadsplatsen Eataly med restauranger, saluhall och utbildning. Den unika miljön i den gamla biografen Röda Kvarn bjuder in till att äta, handla och lära om högkvalitativ italiensk mat och dryck. Eataly – Stockholm är den 40:e saluhallen som öppnas sedan Oscar Farinetti öppnade den första Eataly i Turin 2007. Filosofin har sedan dess spridit sig till fler är 12 olika länder och nu var det alltså Sveriges tur.

Text: Charlotte Carlsson Foto: La Piazza

Eataly inrymmer tre olika restauranger, vi på Affärsresenären fick möjligheten att äta en äkta italiensk middag på La Piazza som verkligen ligger i hjärtat av lokalen. Här har man hämtat inspiration från ett livligt italienskt torg där familjer och vänner kan mötas och umgås. Vi upplever att man verkligen lyckats, lokalen med sin enorma rymd och fantastiska tak gör att det nästan känns som om man sitter på det där italienska torget.

Vi börjar med att ta in ett urval av förrätter, eller antipasti som det heter på italienska. Vi väljer Carpaccio, Tonfisktartar, Burrata med tomat och pesto samt en chark- och ostbricka. Det smakar verkligen Italien och det märks att råvarorna är noga utvalda och av hög kvalitet. 

Till huvudrätt vill vi också prova på lite olika delar av meny, vi beställer in två olika pastarätter, en vongole med små musslor och en handgjord passateli pasta med bland annat salsicca och parmesankräm. Från köttmenyn beställer vi grillade lammkotletter samt grillad tagliata som är en klassisk italiensk rätt, en grillad biff som serveras på en bädd av ruccola, grana och körsbärstomater. Grana är ett samlingsnamn för extra hårda italienska ostar, till exempel parmesanost. Vi upplever samma känsla för råvarorna här, man har verkligen lyckats med den äkta italienska känslan och smaken.

Hur mätta vi än är efter huvudrätten så måste efterrätterna också smakas, vi beställer in tiramisùcrème, chokladmousse, pannacotta samt en pistagesemifreddo med chokladsås. Vi har svårt att bestämma oss för vilken som är godast med kommer till slut fram till att vi alla gillar chokladmoussen som serveras med passionsfrukt bäst.

Som avrundning på kvällen tar vi en tur runt i saluhallen och köper med oss en bit av Italien hem. Eataly och La Piazza är verkligen värda ett besök om du är i krokarna och vill få lite äkta italiensk feeling.

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter

La Piazza - i hjärtat av Eataly

Kök: Italienskt
Adress: Biblioteksgatan 5, Stockholm
Telefon: +46 8 400 17 500
Mail: info@eataly.se 
Hemsida: www.eataly.se

Öppettider:
Måndag - torsdag 10 - 22
fredag – lördag 10 – 00
söndag 11 – 20
Avvikelser kan förekomma vid helgdagar.