Skärmavbild 2017-01-17 kl. 18.18.54

Pontus frithiof

Besöksnäringens största utmaning är personal. Punkt. Bristen på kompetent personal slår mot lönsamheten, branschens framtid och faktiskt mot hela Sverige! Överdriver jag nu? Nej, inte alls. Branschorganisationen Visita påtalar gång på gång hur viktig besöksnäringen är för landet. Vår bransch ökar hela tiden och blir allt viktigare för Sveriges ekonomi, jämfört med många andra branscher.

Jag vill påstå att inget annat land i världen har lyckats så som lilla Sverige. Definitivt inte per capita, då vi har lyckats med kombinationen av fina råvaror, bra och seriöst drivna restauranger, innovativa koncept, extremt duktiga kockar, framgångsrika sommelierer och bartenders samt innovationskraft och entreprenörskap. Men vi har ett hot som är större än alla omdiskuterade momshöjningar, lagar och förordningar som också är tuffa för branschen. Det ser inte ut som vi kommer ha speciellt mycket personal kvar i branschen framåt, vilket är mycket oroväckande. Det har aldrig varit så få som sökt till gymnasieutbildningarna som under 2017. Trots alla matlagningsprogram på tv och exponeringen av krogar, råvaror, sommelierer, kockar och livsmedelsproducenter i medier.

När jag tittar på utvecklingen av min egen grupp, så slås jag gång på gång av att det största hindret mot vår utveckling alltid är bristen på personal eller snarare bristen på kompetent och erfaren personal. Vi har blivit tvungna att gå mer mot ett ”konceptualiserande” förhållningssätt och får ofta tänka på hur vi kan få mindre erfaren personal att klara av arbetet. Därför har vi tittat noga på hur exempelvis McDonalds arbetar med sin personal. Enligt mig tar de hand om unga människor på ett föredömligt sätt och de lyckas även nå en oerhört jämn kvalitet samt stolthet över varumärket på ett sätt som få andra. Sedan kan man tycka vad man vill om det som serveras, men det är inte det som frågan handlar om i det här fallet. Allt fler krogar eller framförallt koncerner, arbetar med egna utbildningar, snabbspår och lärlingsutbildningar. Jag tror det är framtiden, och även vi arbetar just nu med ett mycket intressant utbildningsprojekt.

En annan sak som jag också vill lyfta fram är att branschen är helt annorlunda idag jämfört med hur den var förr, på ett positivt sätt. Idag är arbetsgivarna i hög grad mycket seriösa, men så klart finns det rötägg som i alla branscher. De anställda får betalt för sina timmar, företagen är seriösa och man tar hand om sin personal. Men visst är det stökigt ibland och man får jobba häcken av sig, men det är väl lite därför man går till jobbet? Det är garanterat mycket härligare att vara ledig och njuta av ledighet om man har arbetat hårt. Det kan jag lova.

I London har flera stora krogkoncerner börjat rekrytera personal från baltstaterna. De 
erbjuder dem enkla bostäder, betalda utbildningar och därefter arbete, under förutsättning att de har rätt attityd och lär sig engelska. Det vore synd om utvecklingen börjar gå åt samma håll här. Jag hoppas på den svenska ungdomen. Så är du ung och läser detta – sök dig till framtidsbranschen som garanterat har många spännande arbetstillfällen och enorma möjligheter. Är du förälder, våga rekommendera din tonåring en utbildning inom besöksnäringen. Välkommen till framtidsbranschen!

Pontus  

PS. Följ mig gärna på instagram: @by_pontus_frithiof 
Skicka gärna feedback till mig till pontus.frithiof@pontusfrithiof.com

Pontus tipsar om tre krogar i los angeles

Pontus tipsar om tre krogar i Los Angeles

INKO NITO
225 S Garey St, Los Angeles, CA 90012, USA
https://www.inkonitorestaurant.com/arts-district-dtla/

Den relativt nyöppnade restaurangen Inko Nito tillhör familjen som bland annat äger en av mina andra krogfavoriter, nämligen Zuma. Inko Nito är lite av en lightversion av Zuma, men på ett raffinerat och bra sätt. Lokalen är industriell men ändå varm och det finns en fin uteservering, även om området Art District kanske inte är det vackraste. Personalen är alert och service-minded, maten är riktigt bra och dessutom mycket prisvärd. Inko Nito är väl värt ett besök. Missa för all del inte desserten – det finns endast en och den är himmelsk god.  

GJELINA
1429 Abbot Kinney Blvd, Venice, CA 90291, USA
www.gjelina.com

I Venice, på den heta gatan, ligger den hajpade krogen Gjelina, där man i väldigt avslappnat atmosfär äter god mat både till lunch och middag. Hemsidan är i mina ögon en katastrof, men det glöms så snart man äter. Restaurangen är något av en hybrid mellan lyxcafé och enklare krog med ett sympatiskt öppet kök och väldigt trevlig personal. Jag åt bland annat en grym fiskcarpaccio och en riktigt bra burgare. Även desserterna är jättegoda. Ett besök på Gjelina är prisvärt, men det är väldigt svårt att få bord. 

SPAGO
176 N Canon Dr, Beverly Hills, CA 90210, USA
www.wolfgangpuck.com

Sedan mitten på 90-talet, då jag arbetade som ung kock i Göteborg, har jag haft en fascination för krögaren Wolfgang Puck. Men det var först så sent som förra året, som jag faktiskt lyckades besöka honom för första gången någonsin. Spago i Beverly Hills är en restaurang som andas väldigt mycket 90-tal, och det kan man tycka vad man vill om. Däremot är maten, som är ganska klassisk, väldigt god och vinlistan är inget annat än fantastisk. Dessutom serveras Krug på glas, vilket naturligtvis förlåter allt annat. På Spago äter man en riktigt god lunch eller middag i restaurangen eller på den trevliga innergården. Som på de flesta ställen i Los Angeles finns självklart Valet Parking – varför finns det inte överallt i Sverige?

Nyhetsarkiv

Länkar

-

Senaste nyheter