Skärmavbild 2017-01-17 kl. 18.18.54

San sebastian

San Sebastian eller Donostia som stan kallas i den nordspanska provinsen Baskien har de flesta attribut som brukar känneteckna en sommarort i världsklass. Staden -en gång i tiden en örlogsbas knappa två mil från den franska kusten är belägen vid Biscayabukten eller mer populärt som ”pärlan vid Kantabriska havet”. 

Text: Harald Möllerström

Dess läge påminner om en naturlig amfieteater som vetter mot havet och skyddas av berg. San Sebastian utsågs för ett par år sedan till 2016 års kulturhuvudstad i Europa med reminicenser från Belle Époque och ett enormt kulturutbud som bland annat omfattar årliga internationella jazz och filmfestivaler. Dessutom är staden ett enda stort mattempel. Och det är i första hand dess världsberömda pintxos (tapas) som satt San Sebastian och regionen på kartan. Idag finns inte mindre än tio krogar med olika antal Michelinstjärnor. 

Även om det finns spår av bebyggelse från tiden drygt 20 000 år f Kr. så grundades inte staden förrän 1181 av den spanske kungen Sancho VI av Navarra. Men det var först på 1700-talet som San Sebastian började blomstra och det berodde i första hand på det baskiska handelskompaniet som fick ensamrätt på all handel med Venezuela.  Under det spanska självständighetskriget intogs staden av Napoleons styrkor 1808. I slutfasen av kriget då portugisiska och brittiska styrkor belägrade staden förvandlades San Sebastian till en grushög sedan koalitionens styrkor skjutit sönder och sedan antänt staden. Kvar återstod egentligen bara en gata och det var därifrån den sedan återbyggdes men den här gången i nyklassicistisk stil. Under Belle époque upplevde San Sebastian en ny blomstringstid som ett sommartillhåll för aristokratin. 

Sedan 1990-talet har staden satsat på turism som huvudsaklig verksamhet och mycket resurser har satsats på att renovera de gamla husen och modernisera staden. Ett monument över denna förnyelse är den nya kubformade Kursaal-byggnaden där filmfestivalen hålls.
Nytt för året är tjurfäktningarna på Illumbe som förbjöds av det då styrande politiska partiet Bildu för tre år sedan. Men intresset för tjurfäktningen i Spanien har minskat kraftigt de senaste åren och kommer i San Sebastian bara arrangeras under den årliga festivalen Semana Grande den 14-15 augusti. 

San Sebastian är urtypen för en klassisk badort. De pampiga strandpalatsen fanns här redan i början av 1900-talet när spanska kungahuset och aristokratin tillbringade somrarna här på samma sätt som det franska kungahuset i närliggande Biarritz. På den tiden var det internationella kändisar som dansösen Mata Hari, kompositören Maurice Ravel och den ryske revolutionären Leon Trotskij som lockades av glansen vid San Sebastian. 

Men det är det högklassiga köket som lockar flest och det finnas ett skäl till att staden 2017 valdes till världens bästa kulinariska destination.

San Sebastian är också känt för sina fantastiska tapas-barer. Tapas eller pintxos är aptitretare som är så konstnärligt gjorda att man skulle vilja rama in dem om de inte var så läckra. Det är ingen överdrift att kalla dem gastronomiska mästerverk.

Ursprungligen utgjordes pintxos (tapas) av en skiva bröd med något slags pålägg som hölls fast med en cocktail stick. Idag finns det enkla men ändå unika pintxos, som den traditionella potatisomeletten eller den fantastiska Gilda, en lokal skapelse som består av en kryddstark aptitretare med chilipeppar, ansjovis och oliver som skapats för att hedra den amerikanska skådespelerskan Rita Hayworth. Och självklart finns det en uppsjö av mer sofistikerade pintxos som miniatyrer på haute cuisine och smaker som skapats och koncentrerats till små smakrika delikatesser. 

En av de bästa är A Fuego Negro, som ligger i den gamla stadsdelen. Andra bra alternativ är Iturrioz II och La Cuchara de San Telmo. Tanken med tapas är att äta en eller två som är bäst vid varje matställe och sedan dra vidare. 

Av de sju trestjärniga Michelinkrogarna i Spanien ligger tre av dem i San Sebastian och det är bara tre platser på den här planeten som har fler Michelinkrogar per kvadratmeter och det är Kyoto, Lyon och Paris. Bäst anses Mugaritz, som drivs av Andoni Luis Aduriz. Den har tre stjärnor i Michelinguiden och anses sedan 2011 som den tredje bästa krogen i världen. En annan krog med världsrykte är Arzak som har tillhört världens tio bästa sedan 2006 och 2012 utsågs Elena Arzak, den fjärde generationen i familjen, till världens bästa kvinnliga kökschef. Två andra toppkrogar är Akelarre, som drivs av stjärnkocken Pedro Subijana. Det är en av San Sebastians tre krogar som har belönats med tre stjärnor i Michelinguiden. Den ligger 20 minuters resa med taxi från San Sebastian. En annan trestjärnig är Martin Berasategui, som ligger en mil från centrum. 

För en avec efter maten hamnar många i Pianobaren som har en av de största samlingarna av whisky i hela världen. Ett alternativ är Dionis Bar där väggarna är täckta av autografer av kändisar som varit där. Skulle man nöja sig med en öl så finns Wimbledon English Pub med ett stort urval av internationella ölmärken och de bästa sorterna av gin på marknaden. 
En annan unik upplevelse i Baskien är ett besök på en sidreria där man kan skölja ned en lokal rätt med cider. Norra Spanien och särskilt i Baskien och Asturien finns det en lång tradition av tillverkning av cider. 

Ytterligare en anledning till att San Sebastián är ett av Baskiens stora turistmål är Zurriola Beach där det arrangeras internationella som lokala tävlingar i surfing från våren till hösten. Sebastian har vidare två stora sandstränder som sträcker ut sig på varsin sida om stadens centrum. La Concha (snäckan) är den största av stränderna och räknas som en av världens finaste. 

Majestätiska Maria Cristina är tveklöst det pampigaste hotellet och läget är lika fantastiskt. Det är beläget mitt i stans centrum men ändå bara ett stenkast till beachen och med utsikt över floden Urumea. Den drygt 100 år gamla damen som nyligen totalrenoverades har 107 rum och 29 sviter. Hotel de Londres y de Inglaterra är ett fyrstjärnigt hotell som också är mycket centralt beläget mittemot La Concha beach med en fantastisk utsikt ut över havet.  Var och ett av de 102 rummen i Hotel Astoria har dedicerats till någon stjärna, skådespelare eller filmregissör som deltagit i San Sebastians filmfestival under dess 60 år långa historia. 
Om man har tur kan man vara på plats för en match mellan stadens stolthet Real Sociedad och topplagen Barcelona eller Real Madrid eller lokalderbyt mot Atletico Bilbao. Här spelade en gång i tiden svensken Agne Simonsen. Efter bragdsegern mot England 1959 värvades han till spanska storlaget Real Madrid men klarade inte att ta en plats där så han lånades istället ut til Real Sociedad. Senare spelade även Håkan Mild för Real Sociedad.

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter