Skärmavbild 2017-01-17 kl. 18.18.54

Slott & palats

Potalapalatset, Tibet

Ligger på 3 700 m höjd i Tibets huvudstad Lhasa och var Dalai lamas vinterresidens sedan 600-talet.
 Mellan 1643 och 1653 uppfördes palatset så som vi ser det idag, och det var Tibets regeringsbyggnad och andliga centrum fram till 1959, då den fjortonde och nuvarande Dalai Lama tvingades fly till Indien när det tibetanska upproret slogs ner av kineserna. 

Castelul Peleş, Rumänien

Castelul Peleş började byggas mellan 1873 och 1883 på initiativ av kung Carol I av Rumänien, under vars styre landet fick sin självständighet (1878). På platsen, som ligger i bergskedjan Karpaterna, uppförde Carol I ett slott som skulle fungera som familjens sommarresidens.
Det smakfulla slottet övertogs från kungafamiljen 1947 av den nytillträdda kommunistregimen i landet

Palácio Nacional da Pena Portugal

Står på toppen av en hög kulle ovanför staden Sintra i Portugal, cirka tre mil från huvudstaden Lissabon. Vid klart väder kan slottet ses från långt håll, och hit kommer många slottsintresserade varje år för att beundra den ovanligt färgglada byggnaden. På kullen byggdes på 1100-talet ett litet kapell, som ersattes av ett kloster i början på 1500-talet. På 1830-talet övergavs klostret, men köptes snart av prins Ferdinand II (senare kung) som byggde ut det till ett ståtligt palats. Det färgglada slottet är idag ett museum och ett världsarv.

Matsumoto, Japan

Slottet i staden Matsumoto i Japan kallas ibland "Kråkslottet" på grund av sin svarta exteriör och sina vingliknande former. De första delarna av slottet byggdes troligtvis på 1500-talet, troligtvis av en familj vid namn Ishikawa (man vet inte så mycket om slottets tidiga historia).
 I perioder har "Kråkslottet" inhyst stadens ledare, och 1952 blev det listat som National Treasure of Japan av landets regering, en utmärkelse som ges till historiskt viktiga byggnader som bör bevaras. 

Cinderella Castle, Disney World Florida

Egentligen inget riktigt slott, men Cinderella Castle i Disney World i Florida är ändå häftigt nog för att få vara med på listan över världsberömda slott. Slottet, som även har en kopia i Tokyo Disneyland, är byggt med en teknik som kallas forcerat perspektiv, vilket innebär att slottets proportioner blir mindre ju högre upp man kommer, vilket i sin tur ger intrycket av att slottet är mycket högre än vad det egentligen är. I Cinderella Castle finns bland annat en restaurang och en svulstig lyxsvit.

Grad Predjama, Slovenien

En mil utanför staden Postojna i Slovenien finns världens enda slott som byggts inuti en grott öppning. Man vet inte exakt när det svårintagliga slottet byggdes, men det nämns första gången i skrifter på 1200-talet och ägdes då av herrarna som styrde Aquileia, en närliggande stad som idag ligger i Italien.
 På 1400-talet var Grad Predjama hem åt en riddare vid namn Erazem Lueger, som gjorde sig osams med habsburgarna (det tyska furstehuset som då regerade över större delen av Europa). Efter Erazems död förstördes slottet, men ett nytt byggdes upp, som dock förstördes i en jordbävning 1511. Det tredje och nuvarande slottet byggdes i slutet av 1500-talet av ärkehertig Karl II av Inre Österrike. Det blev ett museum efter andra världskriget.

Balmoral Castle, Skottland

Slottet ligger i Skottland och blev färdigbyggt år 1856. Balmoral har tillhört den brittiska kungafamiljen sedan 1852.
Balmoral Castle vid floden Dee i Aberdeenshire, Skottland, är brittiska drottningen Elizabeth II:s privata residens. Viktoria och prins Albert började hyra slottet 1848 av hertigen av Fife. Prins Albert köpte egendomen 1852 och lät åren 1853–56 utöka och bygga om slottet. Därefter testamenterade han det till sin hustru Viktoria, som bodde där i långa perioder som änka. Den nuvarande drottningen och hennes familj bor vanligtvis där i augusti och september varje år.
Området som tillhör Balmoral Castle är 243 kvadratkilometer stort och där ligger även ett antal mindre byar, varav två helt och hållet bebos av drottningens personal.

Bodiam Castle, England

 är ett slott i East Sussex i England beläget nära Robertsbridge. Den byggdes med sin vallgrav 1385 av sir Edward Dalyngrigge, en riddare under Edward III, med tillstånd av Richard II, för att försvara området från fransk invasion under hundraårskriget.
Slottet har även använts för att spela in filmer och TV-serier om Robin Hood, och i Monty Pythons galna värld. 

Mont-Saint-Michel, Frankrike

Har blivit kallat en av Frankrikes mest betagande syner. Det slottsliknande komplexet med kloster och klosterkyrka ligger högt uppe på ett berg på halvön Mont-Tombe mitt ute i Atlantens vatten. Då och då blir Mont-Tombe till en ö i och med att tidvattnet översvämmar den permanenta landbrygga (numera delvis ombyggd till bro) som sedan 1875 förbinder klostret med fastlandet. I omgivningen finns det enbart låga slätter samt leran på Atlantens botten, som emellanåt dyker upp ur vattnet, vilket gör Mont-Saint-Michel ännu mer häpnadsväckande. Platsen är ett av Frankrikes mest populära turistmål med runt 3 miljoner besökare varje år. 

Swallow's Nest Ukraina

"Swallow's Nest" har länge varit ett sorts visitkort på Krim södra kust. Denna anmärkningsvärda byggnad liknar ett riddar slott från medeltiden, inbäddat på en liten mark på Aurorabergets berg. Millioner affischer och vykort har spridit sig över hela världen och lockar turister till Ukraina med syftet att titta på detta mirakel och ta en bild bredvid den. "Swallow's Nest" på Krim avbildades på kanfasen av många artister, bland de mest värdiga är Lagorio, Aivazovsky, Bogolyubovs verk.

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter