Skärmavbild 2017-01-17 kl. 18.18.54

Julmarknader

Svenskarna har sagt sitt. Jul på Liseberg har blivit utsedd till Sveriges bästa julmarknad enligt SJs Sifo-undersökning. Här listar vi några av Sveriges bästa julmarknader.

Foto: Birgitta Wahlberg
Foto: Birgitta Wahlberg

Gammaldags julmarknad i Falu Gruva, Dalarna

För den som är ute efter det där lilla extra är julmarknaden mitt i världsarvsmiljön Falu Gruva, värd ett besök. Julmarknaden hålls för 19:e året i rad och här samlas 120 utställare som säljer lokalt producerad mat, julkransar, brända mandlar och genuint hantverk. Passa på att ta en guidad jultur i gruvan (bör förbokas), åka häst och vagn och lämna önskelistan till gruvtomtarna. Julmarknaden är 9 december kl. 10.00–17.00. 

Jul på Liseberg, Göteborg

Från 16 november förvandlas Sveriges största nöjespark till en glittrande julsaga med miljoner juleljus, isbalett, vinteröppna karuseller, glögg och ett 80-tal bodar med julgodis och delikatesser. Allt ackompanjerat av julmusik förstås. Här kan du åka skridskor, gå på klappjakt, besöka kaninlandet, leta skatter i Medeltidsbyn och besöka självaste tomtefars julverkstad för att lämna in din önskelista. Men framförallt är det den fina isbanan som gör Liseberg till en av Sveriges mest attraktiva julmarknader. I år visas den klassiska isbaletten Svansjön på isen. 

Foto: Erik Westberg
Foto: Erik Westberg

Jamtli julmarknad, Östersund

För den som inte nöjer sig med de sedvanliga julmarknadsaktiviteterna finns marknaden på Östersunds friluftsmuseum Jamtli. Bland gårdar från 1800-tal till tidigt 1900-tal skapas en magisk känsla. Förutom de gamla fina husen, sprakande eldar, körsång, julpyssel, julgodis, pepparkaksutställning och lokalt hantverk, kan man även åka hundspann och häst med släde. SJ slår naturligtvis ett extra slag för ångtåget som går varje hel- och halvtimme mellan Östersunds station och Jamtli station. Marknaden har öppet under tre dagar, 7-9 december, och varje år vallfärdar drygt 22 000 besökare hit

Foto: Will Rose
Foto: Will Rose

Tjolöholms julmarknad i Kungsbacka

Ett julpyntat gods med ett hundratal utställare, godisregn, luciatåg, julmusik och en sprakande eldshow är vad som möter dig på Tjolöholms julmarknad. Tomten sitter vid brasan i slottets stora hall och tar emot barnens önskelistor. Julmarknaden har öppet fredag till söndag under tre helger mellan 16-18 november, 23-25 november och 29 november till 2 december. 

Källa: SJ

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter