Affärsresenären_logga_2017_svart

Varför inte en gris?

"Ska vi byta grejer, Ska vi byta grejer med varann? jag byter min leksaksbil-mot en rostig skruv-Leksaksbil-mot en rostig skruv-rostig skruv mot en cykelpump"

OM DELNINGSEKONOMI sjöng Hasse Alfredsson redan på 6o-talet. Något av en pionjär var han allt, de stora handelsplatserna som Blocket och Tradera grundades ju först i slutet på 90-talet. 

DELNINGSEKONOMIN som begrepp har bara funnits i några år men företeelsen av att byta varor har blivit betydligt större än tex taxiappen Uber eller sajten Airbnb bland många andra. 

PROGNOSER PEKAR PÅ att sektorn om tio år kommer att omsätta 2 700 miljarder kronor, vilket för Sveriges del skulle betyda att delningstjänsterna skulle omsätta cirka 10-15 miljarder kronor år 2025. Yaytrade, är företaget som bryter ny mark och är en uppstickare inom den cirkulära ekonomin. Kändisparet fanni Deler och Jon Olsson är delägare men företaget drivs av grundarna David Knape och Jon Berglund. Läs mer om hur det går att ha köpkraft även utan pengar. 

NYTT ÅR STÅR för dörren och 20,9 är enligt den kinesiska årskalendern - Grisens år. 

SKULLE DU FÅ FÖR DIG att kalla någon vid "en liten gris" här i Sverige, kan du räkna med att få svara upp. Tilltala någon med samma epitet i Kina, "xiao zhu" - och ett glatt leende du får tillbaka.
 
Grisar är självständiga, gillar inte att kompromissa. De har enorm styrka och mod och är duktiga på att slutföra affärer vilket kan göra dem mycket framgångsrika. 

De är osjälviska och hjälper andra vid behov, grisen äger dessutom ett stort hjärta. Drabbas den av nederlag och depressioner är grisen en sann optimist och ser endast möjligheter. 

Låter som en platsannons för en statsminister. I skrivandes stund har vi ännu ingen regering, så lite osökt tänker jag tanken, varför inte en Gris?

Önskar er alla ett riktigt Gott Nytt År och på återseende Chefredaktör/ Tina Gardsten