Affärsresenären_logga_2017_svart

Lissabon

Lissabon är en av de äldsta städerna i världen och grundades långt före andra europeiska huvudstäder som London, Paris och Rom och Julius Caesar gjorde det till ett municipium, det näst högsta namnet på en romersk stad, som fick namnet Felicitas Julia med tillägget Olissipo.

Text: Harald Möllerström

Staden styrdes först av germanska stammar från 400-talet men erövrades av morerna på 700-talet. 1147 erövrades staden på nytt av korsriddare under ledning av Afonso Henriques (Henrik Erövraren) och sedan dess har staden utvecklats till ett viktigt politiskt, ekonomiskt och kulturellt centrum i Portugal. Staden ligger på samma sätt som Rom på sju kullar. Den ligger nära floden Tejo. 
Lissabon är stolt över sin roll under upptäcktsfärdernas epok då den var startplats för dussintals upptäcktsresor runt om i världen däribland Vasco da Gamas expedition till Indien 1497. Och bara några år senare uppfördes klostret Mosteiro dos Jerónimos för att hedra tidigare sjöfarare däribland Vasco da Gamas återkomst efter dennes världsomseglingar. På klostret vilar flera andra kända sjöfarare i pampiga gravar. Mittskeppet är mycket vackert med sina höga pelare och välvda tak. Klostret har byggts till under flera tillfällen varför det förekommer en blandning av olika byggnadsstilar. Klostret är tillsammans med Försvarstornet några av Lissabons mest kända sevärdheter så man bör därför undvika att besöka dem under helger. 

Staden använder sig fortfarande av sekelgamla spårvagnar och kabelvagnar som går upp och ner utför de smala gränderna. Att ta den gula spårvagnen är ett ypperligt sätt att se delar av den gamla staden om du inte har bråttom. Om man vill åka med just den legendariska spårvagnen nr 28, som går från Graca i öst till Lapa Quarter i väst, bör man ge sig upp i ottan för att åka med någon av de tidiga avgångarna. Väntar man till efter 10 00 är den fylld till bristningsgränsen och då ökar också risken för ficktjuvar. Och möjligheten av att se något närmast obefintlig. 

Tivoli, lyxhotellet som byggdes på 1930-talet med en 60-talsskänsla Tivoli, lyxhotellet som byggdes på 1930-talet med en 60-talsskänsla

Hotel

En av de största turistattraktionerna i Lissabon är Castelo de Sao Jorge som ligger på en höjd innanför befästningsmurarna av medeltidslottet São Jorge som byggdes på mitten av 1400-talet. Palacio Belmonte var en gång i tiden ett elegant residens men är nu ett levande museum där det finns tio lyxsviter som tveklöst har den bästa utsikten över Lissabon. Dit kommer du om du tar dig genom de gamla moriska distrikten Alfama och Mouraria. Det är här du hittar centrum för fado, den unika folkmusiken i Lissabon, som nu upplever en renässans och blivit trendig.

Tivoli, som byggdes på 1930-talet med en 60-talskänsla är det bäst kända av Lissabons lyxhotell med ett kanonläge på paradgatan Avenida da Liberade. Ritz, som ingår i kedjan Four Seasons har en lysande utsikt över Parque Eduardo VII. 
Pestana Palace, är en annan1700-talsbyggnad, som ligger lite längre ut men har en magnifik utsikt över floden Tejo och en restaurang som drivs av stjärnkrögaren Aimé Barroyer. York House och ett hotell med namnet Janelas Verdes på samma gata har litterära förbindelser. Bägge brittiska författarna Graham Greene och John le Carré har tillhört stamgästerna. 

Restaurang Alma Restaurang Alma

Restauranger
Feitoria, som är beläget inne i Altis Belém Hotel & Spa vill Feitoria, ligger en bit utanför stadskärnan, serverar rätter ur Medelhavsköket och tillhör de bästa i Lissabon med en stjärna i Michelinguiden. En stjärna i Michelinguiden har även restaurangen Alma som drivs av kocken Henrique Sa Pessoa, som har koncentrerat sig på portugisiska fiskrätter.  Snäppet över ligger restaurangen Belcanto som drivs av kocken José Avillez, som fick en stjärna i Michelinguiden 2012 och en andra två år senare och därmed är den enda krogen i Lissabon som har fått två stjärnor.
 Martinho da Arcada, som är ett av Lissabons äldsta kaféer var en gång i tiden favoritplatsen för den berömde diktaren Fernando Pessoa. Han avled redan 1935 men det bord han satt har varit reserverat sedan dess och stått tomt oavsett hur många gäster man haft i kaféet.
Brylépuddingen hos Pasteis de Belém är världsberömd och det är skälet till att köerna är långa utanför butiken. Det finns bara fyra herrar som känner till det hemliga receptet eftersom det aldrig skrivits ner. Dessa fyra hade till vana att aldrig resa tillsammans i olyckshändelse med dödlig utgång. 

Äldst i världen

Glöm inte att göra ett stopp vid Bertrand, som ståtar med titeln som världens äldsta bokhandel i Guinness World Record. Bonha dels öppnade sina dörrar redan 1732 I Lissabon finns också en av världens minsta bokhandlare. 

Centro Cultural de Belém
Centro Cultural de Belém

Kultur

Om du känner för något lite mer kulturellt finns Gulbenkian Foundation, Culturgest och Centro Cultural de Belèm som bjuder på förstklassig underhållning i form av konserter. Teatro Nacional de Sâo Carlos, är ett vackert operahus från 1700-talet som är designat efter La Scala.
 

Börja vid järnvägsstationen Rossio och studera den otroliga fasaden i sen-gotisk stil, en portugisisk stil som går tillbaka till perioden 1490–1520. Stilen hade en renässans när stationen Rossio byggdes på 1800-talet. 

Ett av Lissabons finaste muséer är Gulbenkian Museum som är uppkallat efter Calouste, som ägnade hela sitt liv åt att samla artefakter från olika delar av världen under början av 1900-talet och idag finns det drygt 6 000 föremål i muséet. Det är uppdelat delvis kronologiskt och delvis geografiskt så att man lätt kan välja vilka regioner man vill koncentrera sig på.  Det finns ett egyptiskt rum, ett grekiskt-romerskt galleri och en islamisk avdelning med persiska mattor liksom en utställning med målningar av Rubens, Rembrandt, Monet, Manet, Renoir och Turner. Det finns också en avdelning med azulejos (handgjorda kakelplattor) som härrör från morerna från 1400-talet och blåvita från 1600-talets Holland. Det finns också en avdelning med smycken som designats av René Lalique. 

Lissabon måste vara det givna målet för alla soldyrkare. Staden som ligger längst västerut på den europeiska kontinenten är också dess soligaste huvudstad med i genomsnitt på 2 799 timmar solsken om året och slår därmed Aten med 28 timmar. 

Fotboll är Lissabons överlägset största sport med de två storlagen Benfica och Sporting Lissabon och där har landets superstjärnor som Christiano, Ronaldo, Eusebio, Luis Figo, Rui Costa börjat sina karriärer. Men om man vill en lokalderbyt mellan Benfica och Sporting får man vara ute i mycket god tid eftersom biljetterna går åt mycket snabbt.

Man kan inte lämna den portugisiska huvudstaden utan att ha provat på landets nationaldryck – portvin. Det kan man göra på nästan vilket vattenhål men ska man vara säker på att prova portvin i världsklass får man bege sig till Port and Douro Wines Institute i Lissabon förr en portvinsprovning.

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter