Skärmavbild 2017-01-17 kl. 18.18.54

Spicy horse hot pot

Hot pot är en riktig kinesisk klassiker som har en mattradition med över 1800 års historia och det finns lika många sätt att tillaga maten som det finns regioner i Kina.

 En del har i allt i buljongen på en gång och väntar på att det ska börja koka igen, andra lägger i en råvara åt gången och äter mer långsamt. 

Vi smakade en hot pot i stadsdelen Kowloon i Hongkong och var ensamma västerlänningar bland immiga, stimmiga bord och hungriga hongkongineser och kineser. Vi fick tipset av en vän och Hongkongbo att besöka just denna på Nathan Road  
På bordet placerades en brännare och en gryta med två sorters buljong som sig bör: en mild och en het. 
Därefter ”ta-själv-service” i väl kylda fack hämtar vi obegränsat efter tycke och smak allt ifrån dumplings, svampar, tunt skuret kött, fisk och skaldjur, grönsaker och ris eller nudlar.

Ett trettiotal olika buljonger och sojasåser att välja mellan står uppradade och vårt bord ser ut som ett slagfält och kanske heller inte så instagramvänligt. Men den tanken bryr vi oss mindre om, det är underbart gott och trevligt att sitta en längre stund vid bordet och tillreda maten på egen hand.
Det finns ett oändligt antal krogar såklart att välja mellan som serverar hot pot, denna kinesiska motsvarighet till vår västerländska fondue.
När temperaturen på vinterhalvåret sjunker är hot pot rätten den som ofta åker fram hemma på middagsbordet hos många kineser.

När vi är färdiga frågar vi om krogens namn på engelska, eftersom det ingenstans går att utläsa.

Vi får svaret av servisen och på notan – Spicy Horse Hotpot.

Adress
14/F Chong Hing  Square
601 Nathan Road Kowloon

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter