Affärsresenären_logga_2017_svart

Länderna i Europa som blir först med vaccinationspass

En app i mobilen som bevisar att du vaccinerats kan bli krav för att få checka in på flyget eller gå på konsert. Om ett par veckor drar försöken igång i Europa. Nedstängda länder desperata efter att få igång turismen vill införa ”vaccinationspass”. Ivrigt påhejade av flygbolagen som hoppas att det innebär att passagerare slipper automatisk karantän vid ankomst.
– Jag tror det är det som behövs för att öppna upp ekonomin, säger professor Richard Thaler, som fick Riksbankens ekonomipris till minne av Nobel 2017.

Grekland i täten
Inom EU har Grekland gått i täten för att få till ett europeiskt vaccinationspass. I Bryssel har man ännu inte satt ned foten kring att etablera en gemensam standard för det. Danmark, Sverige och Storbritannien har nyligen sagt att man ska ha det på plats före sommaren.
– Vi är precis i början av uppdraget. Den största utmaningen är att det är så många aktörer och oklara förutsättningar och att det är så kort tid att bli klar på, berättar Mats Snäll som ansvarar för uppdraget hos Myndigheten för digital förvaltning.

Estland, däremot, har långt gångna planer. Redan inom ett par veckor väntas man köra igång ett pilotprojekt som även Island, Ungern och Polen är med på. Den digitala infrastrukturen bygger på den så kallade ”blockkedjan” (se faktaruta nedan).
– Det är en fråga om månader innan vi ser detta vitt och brett på flyget i Europa, hoppas Ain Aaviksoo, som leder projektet på estniska företaget Guardtime, och påpekar att det är viktigt att intyget ska kunna fås både digitalt och på papper.

Ses som morot för vaccinering
Estland ska dela erfarenheterna av försöket med WHO. Men än så länge är det enskilda länder och organisationer som kör sina egna race. Exempelvis ska flygbranschens IATA i mitten av mars börja testa sitt TravelPass i Europa, för intyg av vaccination och covid-test.
Redan finns kritik mot att vaccinationspass delar upp befolkningen i de som kan röra sig fritt, och de som blir kvar i ”lockdown”. Förespråkare menar att det kan vara en morot för att få folk att vaccinera sig.
– Jag är absolut emot det, jag vill inte man ska tvinga mig till någonting, säger Anette Farias som påpekar att hon är emot vaccin, när SVT frågar resenärer vid San Franciscos flygplats.

Källa: SVT

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter